
Υλικά:
• 1 χταπόδι (περίπου 1-1,5 κιλό)
• 4-5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό ή κονκασέ ντομάτας
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1/2 φλιτζάνι νερό (ή όσο χρειαστεί)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία χταποδιού:
• Πλύνε το χταπόδι και αν έχει μακριά πλοκάμια, κόψ’ τα σε κομμάτια. Αν είναι φρέσκο, μπορείς να το βράσεις για 10-15 λεπτά πρώτα μέχρι να μαλακώσει (ή αν είναι κατεψυγμένο, μπορείς να το βάλεις κατευθείαν στην κατσαρόλα).
2. Σοτάρισμα:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και πρόσθεσε το κρεμμύδι. Σόταρέ το μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
• Πρόσθεσε το σκόρδο και το πελτέ ντομάτας και σοτάρισε για 2-3 λεπτά μέχρι να αναδειχθεί η γεύση.
3. Μαγείρεμα χταποδιού:
• Ρίξε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρισε το για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας το καλά για να πάρει λίγο χρώμα.
4. Προσθήκη κρασιού και ντομάτας:
• Σβήσε το χταπόδι με το κόκκινο κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά.
• Πρόσθεσε τον ντοματοχυμό, τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη ή το θυμάρι. Άφησε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
5. Προσθήκη πατατών:
• Πρόσθεσε τις πατάτες στην κατσαρόλα και ανακάτεψε. Ρίξε αρκετό νερό για να καλύψει τα υλικά και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 45-60 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό και οι πατάτες να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
6. Γεύση:
• Δοκίμασε και διόρθωσε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρισμα:
• Σερβίρεις το χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες ζεστό, με λίγο φρέσκο ψωμί για να απολαύσεις τη νόστιμη σάλτσα!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια