
Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για γεμιστά, με όλα τα υλικά και την εκτέλεση βήμα προς βήμα:
Υλικά:
* 6 μεγάλες ντομάτες
* 6 πιπεριές πράσινες (ή κόκκινες)
* 2 μελιτζάνες φλάσκες (προαιρετικά)
* 2 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
* 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
* 1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
* 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
* 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
* Αλάτι και πιπέρι
* Πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
* Προετοιμασία λαχανικών:
* Πλένετε καλά τα λαχανικά.
* Κόβετε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και τις πιπεριές και κρατάτε τα "καπάκια" στην άκρη.
* Αφαιρείτε την ψίχα από τις ντομάτες και τα σπόρια από τις πιπεριές.
* Αν χρησιμοποιείτε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε την ψίχα τους.
* Προετοιμασία γέμισης:
* Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
* Προσθέτετε την ψίχα της ντομάτας (και της μελιτζάνας/κολοκυθιού, αν χρησιμοποιείτε) και μαγειρεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
* Προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά.
* Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
* Γέμισμα λαχανικών:
* Γεμίζετε τα λαχανικά με το μείγμα ρυζιού, αφήνοντας λίγο χώρο στην κορυφή.
* Κλείνετε τα λαχανικά με τα "καπάκια" τους.
* Ψήσιμο:
* Τοποθετείτε τα γεμιστά σε ένα ταψί.
* Εάν θέλετε τοποθετείτε ανάμεσα στα γεμιστά πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
* Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί.
* Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το ρύζι.
* Σερβίρισμα:
* Αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
* Σερβίρετε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Σημειώσεις:
* Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη γέμιση, όπως καρότα, πιπεριές ή κολοκυθάκια.
* Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε κιμά στη γέμιση (γίνονται τα λεγόμενα "γεμιστά με κιμά").
* Τα γεμιστά είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα.
Καλή όρεξη!

0 Σχόλια