
1. Το φαγητό θέλει υπομονή
Οι γιαγιάδες δεν βιάζονταν στην κουζίνα. Ήξεραν πως το σιγανό μαγείρεμα κάνει το κρέας πιο τρυφερό, τις σάλτσες πιο πλούσιες και τα όσπρια πιο νόστιμα. Όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα!
2. Μην πετάς τίποτα!
Ό,τι περίσσευε από ένα γεύμα, έβρισκε θέση στο επόμενο. Το χθεσινό ψωμί γινόταν φρυγανιές ή παξιμάδια, οι φλούδες των λαχανικών έμπαιναν σε ζωμό, και το κοτόπουλο έδινε γεύση σε σούπες.
3. Το γιαούρτι διορθώνει τα πάντα
Υπερβολικά πικάντικο φαγητό; Πολύ αλμυρή σάλτσα; Το γιαούρτι ήταν το «όπλο» των γιαγιάδων για να εξισορροπήσουν τις γεύσεις και να δώσουν μια δροσερή νότα στο πιάτο.
4. Ένα καλό τηγάνι είναι επένδυση ζωής
Οι γιαγιάδες μας μαγείρευαν με βαριά σιδερένια ή μπακιρένια σκεύη που κρατούσαν χρόνια. Τα φτηνά αντικολλητικά μπορεί να χαλάνε γρήγορα, αλλά ένα καλό τηγάνι κρατάει μια ζωή!
5. Το ξύδι καθαρίζει τα πάντα
Πριν τις χημικές καθαριστικές λύσεις, το ξύδι ήταν το μυστικό όπλο της κουζίνας. Έκανε τα τζάμια αστραφτερά, εξαφάνιζε τις μυρωδιές και απολύμαινε φυσικά.
6. Το ζυμάρι θέλει αγάπη
Δεν υπάρχει αφράτο ψωμί χωρίς σωστό ζύμωμα. Οι γιαγιάδες το ήξεραν καλά και δεν δίσταζαν να δουλέψουν τη ζύμη με τα χέρια τους μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή.
7. Η φύση έχει τη λύση
Μια φλούδα πορτοκαλιού στο μαγείρεμα για άρωμα, ένα φύλλο δάφνης στα όσπρια για να μη φουσκώνουν, και μια πατάτα στην αλμυρή σούπα για να απορροφήσει το αλάτι. Αυτά τα κόλπα δεν τα ξεχνάμε!
8. Το καλό φαγητό θέλει καλή διάθεση
Οι γιαγιάδες έλεγαν πως αν είσαι αγχωμένος ή θυμωμένος, το φαγητό σου δεν θα βγει καλό. Γι’ αυτό μαγείρευαν πάντα με μεράκι και αγάπη.
Αν αγαπάς τη μαγειρική της γιαγιάς, μοιράσου αυτά τα μυστικά και κράτα ζωντανή την παράδοσή τους!

0 Σχόλια