Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Γλυκό του Κουταλιού Φιρίκι

Περιγραφή φωτογραφίας


 Το γλυκό του κουταλιού φιρίκι είναι ένα από τα πιο αρωματικά και φίνα γλυκά της ελληνικής παράδοσης. Τα μικρά, αρωματικά μήλα σιγοβράζουν σε αρωματισμένο σιρόπι με κανέλα, απορροφούν τη γλύκα του και γίνονται μελωμένα και ζουμερά. Μια μπουκιά αρκεί για να σας ταξιδέψει!


Υλικά

20 μήλα φιρίκια

2 λίτρα νερό

2 κ.γ. ξινό (κιτρικό οξύ)

1 κιλό ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

40 τέταρτα καρύδια

1 βανίλια

1 κ.σ. γλυκόζη


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία των φιρικιών


Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά. Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια, διατηρώντας το σχήμα τους. Αν δεν έχουμε εργαλείο, χρησιμοποιούμε ένα μικρό μαχαίρι και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους με προσοχή.


2. Προστασία από το μαύρισμα


Σε μια μεγάλη λεκάνη, διαλύουμε το ξινό σε 2 λίτρα νερό. Βάζουμε μέσα τα φιρίκια και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα. Τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και το σχήμα τους κατά το βράσιμο.


3. Παρασκευή του σιροπιού


Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μετράμε με ένα ποτήρι. Προσθέτουμε ισόποση ποσότητα νερού (αν η ζάχαρη είναι 5 ποτήρια, προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό). Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.


4. Βράσιμο των φιρικιών


Στραγγίζουμε τα φιρίκια και τα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Βράζουμε για 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένο καπάκι, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι.


5. Ξεκούραση για καλύτερο δέσιμο


Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Έτσι, τα φιρίκια απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και το γλυκό αποκτά υπέροχη υφή και γεύση.


6. Τελικό βράσιμο & αρωμάτισμα


Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε τα καρύδια και τη βανίλια και βράζουμε το γλυκό για ακόμα 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ξανά να κοχλάζει το σιρόπι.


Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε απαλά.


7. Γέμισμα & αποθήκευση


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετούμε δύο τέταρτα καρύδια στην τρύπα κάθε φιρικιού. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.


Σερβίρισμα


Το γλυκό του κουταλιού φιρίκι είναι απολαυστικό σκέτο, αλλά συνδυάζεται υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή ακόμα και πάνω σε φέτες ζεστού ψωμιού με βούτυρο.


Ένα γλυκό γεμάτο παράδοση, που κάθε κουταλιά του κλείνει μέσα της αρώματα, γλυκύτητα και νοσταλγία.


Καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια