
Υλικά:
• 1 λίτρο μούστο (φρέσκος, από σταφύλια)
• 150 γρ. αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι)
• 100 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γλυκύτητα του μούστου)
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• 2-3 γαρίφαλα (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Μούστου:
• Βάλτε το μούστο σε μια κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Αν ο μούστος δεν είναι ήδη γλυκός, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
2. Διαλύστε το Αλεύρι:
• Σε ένα μπολ, διαλύστε το αλεύρι (ή το σιμιγδάλι) με λίγο κρύο μούστο (περίπου 1 φλιτζάνι) για να μην σβολιάσει το μείγμα.
3. Βράσιμο:
• Όταν ο μούστος αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίξτε το διαλυμένο αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο μούστο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
• Βράστε το μείγμα για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να έχει την υφή μιας πηχτής κρέμας.
4. Προσθήκη Αρωμάτων:
• Μόλις η μουσταλευριά πήξει, προσθέστε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τον χυμό λεμονιού (αν θέλετε). Ανακατέψτε για λίγο ακόμα και απομακρύνετε από τη φωτιά.
• Αν θέλετε να προσθέσετε ροδόσταγμα για επιπλέον άρωμα, κάντε το σε αυτό το στάδιο.
5. Σερβίρισμα:
• Ρίξτε τη μουσταλευριά σε μικρά μπολάκια ή σε έναν μεγάλο δίσκο και αφήστε την να κρυώσει. Αν θέλετε να τη σερβίρετε κρύα, τοποθετήστε την στο ψυγείο για μερικές ώρες.
6. Γαρνίρισμα:
• Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο κανέλα ή να την πασπαλίσετε με καρύδια ή αμύγδαλα για επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Η μουσταλευριά είναι έτοιμη για απόλαυση! Αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό, ιδιαίτερα για το φθινόπωρο όταν το μούστο είναι άφθονος.

1 Σχόλια
Στη μουσταλευριά το κυριότερο άρωμα είναι η αρμπαροριζα
ΑπάντησηΔιαγραφή