Το πρόσφορο είναι ένα ιερό ψωμί που χρησιμοποιείται στη Θεία Λειτουργία, αλλά μπορεί να προσφερθεί και ως ευλογία στο σπίτι. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή, φτιαγμένη με απλά υλικά και πολλή αγάπη, θα σας χαρίσει ένα αφράτο και ευωδιαστό πρόσφορο, κατάλληλο για κάθε ιερή περίσταση.
Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι
• ½ κ.γ. αλάτι
• Λίγη ζάχαρη (για την ενεργοποίηση της μαγιάς)
• 15 γρ. νωπή μαγιά
• 300 γρ. χλιαρό νερό (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή)
Εκτέλεση
1. Ενεργοποίηση της μαγιάς: Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη νωπή μαγιά με λίγη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια.
2. Προετοιμασία της ζύμης:
• Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
• Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
• Προσθέτουμε τη μαγιά στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό.
• Ζυμώνουμε δυνατά για 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.
3. Ξεκούραση και δεύτερο ζύμωμα:
• Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
• Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
• Ζυμώνουμε για τρίτη και τελευταία φορά, για 20 λεπτά.
4. Διαμόρφωση και σφράγισμα:
• Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο στρογγυλά ψωμάκια.
• Τα τοποθετούμε σε δύο λαδωμένα ταψάκια.
• Αλευρώνουμε καλά τη σφραγίδα του προσφόρου και την πιέζουμε δυνατά πάνω στη ζύμη.
• Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τα πρόσφορα σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσουν.
5. Τρύπημα & ψήσιμο:
• Με ένα ψιλό βελόνι, τρυπάμε τις τέσσερις γωνίες της σφραγίδας και το κέντρο, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις τα πρόσφορα κρυώσουν, είναι έτοιμα για την προσφορά τους στην εκκλησία ή για να ευλογήσουν το τραπέζι της οικογένειας.
0 Σχόλια