
Αυτά τα αφράτα, χρυσαφένια ρολά με κρέμα πατισερί και σταφίδες θα σας ξετρελάνουν! Η διαδικασία τους μπορεί να φαίνεται απαιτητική, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υλικά
Για τη ζύμη:
• 1 φάκελος ξηρή μαγιά
• 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κ.σ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 αυγό
• 200 γρ. χλιαρό γάλα
• 200 γρ. χλιαρό νερό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Για την κρέμα πατισερί:
• 500 γρ. γάλα
• 150 γρ. ζάχαρη
• 1 κρόκος αυγού
• 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ.σ. βούτυρο
• Σταφίδες
Εκτέλεση
Προετοιμασία της ζύμης:
1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά και προσθέτουμε τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
2. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Παρασκευή της κρέμας πατισερί:
1. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη.
2. Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε το αλεύρι στο υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, ανακατεύοντας καλά.
3. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο κατσαρολάκι με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να μην έχει σβώλους.
4. Προσθέτουμε το βούτυρο κρύο, ανακατεύουμε να λιώσει και μεταφέρουμε την κρέμα σε ρηχό ταψί.
5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
Σχηματισμός των ρολών:
1. Μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρώς.
2. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο 30x20 εκ., χρησιμοποιώντας κορν φλάουρ (νισεστέ) για να μην κολλάει.
3. Αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο λιωμένο, εκτός από το τελευταίο.
4. Στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και πιέζουμε με τα δάχτυλα για να ενωθούν.
5. Με τον πλάστη μεγαλώνουμε το παραλληλόγραμμο όσο θέλουμε.
6. Απλώνουμε την κρύα κρέμα πατισερί πάνω στο φύλλο και προσθέτουμε τις σταφίδες.
7. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, χωρίς να το σφίξουμε πολύ.
Κόψιμο & ψήσιμο:
1. Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες πάχους 2 εκ. και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
2. Βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πατάμε τις ροδέλες για να απλώσουν.
3. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Συμβουλή: Ελέγχουμε ανά διαστήματα το ψήσιμο, γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο μας.
Αφήνουμε τα λαχταριστά Danish Rolls να κρυώσουν ελαφρώς και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία & καλή απόλαυση!

0 Σχόλια