
Ένα παραδοσιακό, αγαπημένο φαγητό, ιδανικό για Κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια με την οικογένεια και τους φίλους! Ζουμερό κατσικάκι, αρωματικές πατάτες και πλούσια αρώματα από βότανα και εσπεριδοειδή, όλα ψημένα αργά στη γάστρα για απόλυτη νοστιμιά.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 2,5 ώρες
Υλικά
Για το κατσικάκι:
• 2,5 κιλά κατσικάκι (σπάλα, μπούτι ή χεράκι)
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 2 ζουμερά λεμόνια (χυμός & ξύσμα)
• 1 κουταλιά θυμάρι ή ρίγανη
• 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
• 2 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
• 1 ώριμη τομάτα (κομμένη σε μεγάλα κομμάτια)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
• 1 κουταλάκι μέλι
• 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες:
• 6 μεγάλες πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
• 1 κουταλιά θυμάρι ή ρίγανη
• Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του κατσικιού
Πλένουμε το κατσικάκι καλά και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε την υγρασία. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι ή τη ρίγανη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και κάνουμε ένα απαλό μασάζ στο κρέας, ώστε να απορροφήσει τα αρώματα. Αφήνουμε στην άκρη.
2. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και μία κουταλιά θυμάρι. Χτυπάμε καλά το μείγμα με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
3. Προετοιμασία των πατατών
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη μαρινάδα και τις ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν με τα αρώματα.
4. Στήσιμο στη γάστρα
Απλώνουμε τις πατάτες στη βάση της γάστρας και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα, το δεντρολίβανο, την τομάτα και το κρεμμύδι. Τοποθετούμε το κατσικάκι από πάνω και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.
5. Ψήσιμο
• Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (στις αντιστάσεις).
• Ψήνουμε το κατσικάκι για 1 ώρα στους 250°C, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.
• Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλη 1–1,5 ώρα, μέχρι να γίνει τρυφερό το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
6. Το τελικό άγγιγμα
Αφού βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και πασπαλίζουμε τις πατάτες με επιπλέον ξύσμα λεμονιού ή μοσχολέμονου για δροσερό άρωμα.
Σερβίρισμα
Συνοδεύουμε το κατσικάκι με μια δροσερή σαλάτα, φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια