
Όλοι αγαπάμε τα ζουμερά, αφράτα και γευστικά μπιφτέκια, αλλά πολλές φορές βγαίνουν στεγνά ή σκληρά. Το μυστικό δεν είναι μόνο στο κρέας, αλλά και στον τρόπο που το δουλεύουμε. Δες πώς θα φτιάξεις τα τέλεια μπιφτέκια, με σωστή υφή και ακαταμάχητη γεύση.
1. Διάλεξε το σωστό κιμά
Η αναλογία λίπους στον κιμά κάνει όλη τη διαφορά.
• Για αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια, ο ιδανικός κιμάς είναι μοσχαρίσιος με 20% λίπος.
• Αν θες πιο ελαφριά μπιφτέκια, πρόσθεσε χοιρινό κιμά για περισσότερη υγρασία.
• Ο καθαρός μοσχαρίσιος κιμάς με λίγο λίπος είναι τέλειος για ισορροπημένη γεύση.
Μυστικό: Ζήτησε από τον κρεοπώλη να σου κόψει τον κιμά φρέσκο και όχι έτοιμο από το ψυγείο. Η διαφορά είναι τεράστια.
2. Μην παρακάνεις το ζύμωμα
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να ζυμώνουμε υπερβολικά τον κιμά, με αποτέλεσμα να σφίγγει.
• Ανακάτεψε ελαφρά τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
• Μην πιέζεις πολύ το μπιφτέκι, γιατί αν το ζυμώσεις υπερβολικά, θα βγει σκληρό.
Extra tip: Άφησε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν πλάσεις τα μπιφτέκια, για να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις.
3. Το μυστικό υλικό για αφράτα μπιφτέκια
Για να κρατήσουν τα μπιφτέκια την υγρασία τους, πρόσθεσε κάτι που θα τους δώσει απαλή υφή:
• Τριμμένο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα. Το κάνει πιο αφράτο από την απλή φρυγανιά.
• Γιαούρτι, που προσθέτει υγρασία και τρυφερότητα.
• Μια κουταλιά μαγιονέζα, που δίνει απίστευτη ζουμερότητα.
Μυστικό: Μην παραλείψεις λίγο νερό ή ανθρακούχο νερό στο μείγμα. Κάνει θαύματα στην υφή.
4. Το σωστό ψήσιμο – ούτε πολύ, ούτε λίγο
• Αν τα ψήσεις στο τηγάνι, ζέστανε καλά το σκεύος και ψήσε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
• Αν τα ψήσεις στον φούρνο, βάλ’ τα στους 200°C για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου.
• Αν τα ψήσεις στη σχάρα, ψήσε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για να κάνουν κρούστα και χαμήλωσε μετά τη θερμοκρασία για να ψηθούν μέσα χωρίς να στεγνώσουν.
Μυστικό: Μην τα πιέζεις με τη σπάτουλα, γιατί χάνουν τους χυμούς τους και γίνονται στεγνά.
5. Άφησέ τα να ξεκουραστούν πριν τα σερβίρεις
Όπως και στις μπριζόλες, τα μπιφτέκια χρειάζονται πέντε λεπτά ξεκούραση πριν τα φας. Έτσι, οι χυμοί θα μείνουν μέσα και θα είναι ζουμερά σε κάθε μπουκιά.
Θέλεις το απόλυτο μυστικό;
Πρόσθεσε μια κουταλιά βούτυρο πάνω στα μπιφτέκια αμέσως μόλις τα βγάλεις από τη φωτιά. Θα δώσει γεύση και απίστευτη υφή.
Με αυτά τα tips, τα μπιφτέκια σου θα είναι αφράτα, ζουμερά και πεντανόστιμα κάθε φορά.

0 Σχόλια