Advertisement

Main Ad

Καθαρά Δευτέρα: Νόστιμες και Παραδοσιακές Συνταγές για το Τραπέζι

Περιγραφή φωτογραφίας


 Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής και συνοδεύεται από ένα πλούσιο και γευστικό τραπέζι γεμάτο νηστίσιμες λιχουδιές. Από τη λαχταριστή λαγάνα μέχρι τους θαλασσινούς μεζέδες και τις αρωματικές σαλάτες, αυτή η μέρα είναι μια γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας.


Ας δούμε μερικές παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνταγές για ένα υπέροχο τραπέζι Καθαράς Δευτέρας!


1. Λαγάνα Σπιτική


Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και δεν νοείται το τραπέζι χωρίς αυτήν. Δοκιμάστε μια εύκολη συνταγή για αφράτη, σπιτική λαγάνα.


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για ψωμί

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

300 ml χλιαρό νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Σουσάμι για πασπάλισμα


Εκτέλεση:

1. Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε για 10 λεπτά.

2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.

3. Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα.

4. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα, πιέστε με τα δάχτυλα για να σχηματίσετε βαθουλώματα και πασπαλίστε με σουσάμι.

5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά.


2. Ταραμοσαλάτα Βελούδινη


Η ταραμοσαλάτα είναι από τα πιο κλασικά ορεκτικά της ημέρας. Δοκιμάστε μια βελούδινη εκδοχή με πατάτα αντί για ψωμί.


Υλικά:

150 γρ. λευκός ή ροζ ταραμάς

1 μεγάλη πατάτα βρασμένη

100 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

50 ml νερό


Εκτέλεση:

1. Βάλτε την πατάτα στο μπλέντερ και προσθέστε τον ταραμά.

2. Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο, το νερό και τον χυμό λεμονιού.

3. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει κρεμώδης.


3. Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο φαγητό που δεν λείπει από το τραπέζι.


Υλικά:

50 αμπελόφυλλα

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. άνηθος

2 κ.σ. μαϊντανός

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε καυτό νερό για 2 λεπτά.

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε το ρύζι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

3. Τυλίξτε μικρές ποσότητες γέμισης σε κάθε φύλλο και τοποθετήστε τα σε κατσαρόλα.

4. Προσθέστε ζεστό νερό και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράστε για 40 λεπτά.


4. Χταποδάκι ξιδάτο


Το χταπόδι είναι ο απόλυτος θαλασσινός μεζές της Καθαράς Δευτέρας.


Υλικά:

1 χταπόδι (1-1,5 κιλό)

100 ml ξίδι

50 ml ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού


Εκτέλεση:

1. Βράστε το χταπόδι με τη δάφνη και το πιπέρι, χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά.

2. Μόλις μαλακώσει, κόψτε το σε κομμάτια και περιχύστε το με ξίδι και ελαιόλαδο.


5. Φάβα Αρωματική


Μια βελούδινη φάβα είναι η τέλεια συνοδεία για το τραπέζι σας.


Υλικά:

250 γρ. φάβα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 φύλλο δάφνης

50 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Βράστε τη φάβα με το κρεμμύδι και τη δάφνη σε 1 λίτρο νερό για 40 λεπτά.

2. Αφαιρέστε τη δάφνη και λιώστε τη φάβα με ραβδομπλέντερ.

3. Προσθέστε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.


6. Χαλβάς Σιμιγδαλένιος


Ο χαλβάς είναι το κατεξοχήν γλυκό της Καθαράς Δευτέρας.


Υλικά:

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1/2 φλιτζάνι καρύδια (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

1. Σε κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά.

2. Σε άλλο σκεύος, σοτάρετε το σιμιγδάλι με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.

3. Ρίξτε το σιρόπι και ανακατέψτε μέχρι να πήξει.

4. Σερβίρετε με κανέλα και καρύδια.


Ένα Τραπέζι Γεμάτο Γεύσεις και Παράδοση!


Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις και να τιμήσουμε τα έθιμα της Σαρακοστής. Ετοιμάστε αυτές τις συνταγές και απολαύστε μια γευστική και νόστιμη ημέρα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!


Καλή Σαρακοστή!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια