
Ένα πλούσιο, αρωματικό και χορτοφαγικό ραγού που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, ρύζι, πολέντα ή ακόμα και να σερβιριστεί μόνο του με τραγανό ψωμί!
Υλικά (για 4 άτομα)
• 500 γρ. μανιτάρια (μίξη από λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους ή ό,τι προτιμάτε)
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 καρότο ψιλοκομμένο
• 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 100 ml κόκκινο κρασί
• 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• ½ κ.γ. ζάχαρη
• ½ κ.γ. θυμάρι
• ½ κ.γ. ρίγανη
• 1 φύλλο δάφνης
• Αλάτι & πιπέρι
• ½ φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό
• Φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία μανιταριών
• Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και τα κόβουμε σε φέτες ή μικρότερα κομμάτια.
2. Σοτάρισμα λαχανικών
• Σε μια βαθιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
3. Μαγείρεμα μανιταριών
• Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν (περίπου 5-7 λεπτά).
4. Προσθήκη κρασιού & σάλτσας
• Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και τον ζωμό λαχανικών.
• Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
5. Σιγομαγείρεμα
• Αφήνουμε το ραγού να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ενωθούν οι γεύσεις.
6. Σερβίρισμα
• Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.
• Σερβίρουμε με ζυμαρικά, πουρέ πατάτας, πολέντα ή φρέσκο ψωμί.
Tips
• Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βαλσαμικό ξίδι ή λίγη σόγια σος στη σάλτσα.
• Αν θέλετε πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγη κρέμα καρύδας ή γιαούρτι στο τέλος.
• Το ραγού γίνεται ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα, καθώς οι γεύσεις δένουν καλύτερα!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια