
Υλικά:
• 500 γρ. φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
• 2 ντομάτες (τριμμένες ή 400 γρ. κονσέρβα ντομάτας)
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά, αν η ντομάτα είναι όξινη)
• 1/2 φλιτζάνι νερό (ή περισσότερο, αν χρειάζεται)
• Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
• 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή δυόσμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Σοτάρισμα:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει.
• Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμα, προσέχοντας να μην καεί.
2. Προσθήκη Ντομάτας:
• Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα και να δέσει η σάλτσα.
3. Προσθήκη Φασολακίων:
• Προσθέστε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το νερό (περίπου 1/2 φλιτζάνι ή όσο χρειάζεται για να καλύψετε τα φασολάκια) και τη ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιείτε). Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση και προσθέστε το φύλλο δάφνης και τη ρίγανη ή το δυόσμο, αν θέλετε.
4. Σιγοβράσιμο:
• Κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε τα φασολάκια να σιγοβράσουν για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν την σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
5. Τελική Ρύθμιση:
• Όταν τα φασολάκια είναι έτοιμα και η σάλτσα έχει δέσει, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Τα λαδερά φασολάκια είναι έτοιμα! Σερβίρετέ τα με φρέσκο ψωμί ή με ρύζι για ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια