Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Παραδοσιακά Κόλλυβα!

Περιγραφή φωτογραφίας


 Τα κόλλυβα είναι ένα από τα πιο συμβολικά και κατανυκτικά εδέσματα της ελληνικής παράδοσης. Φτιαγμένα με αγάπη και ευλάβεια, ξεχωρίζουν για τον πλούτο των υλικών τους και τη μοναδική γεύση τους.


Υλικά


Για το μείγμα των κόλλυβων:

500 γρ. σιτάρι

2 κούπες ασπρισμένα αμύγδαλα (κομμένα στη μέση)

2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα

1 κούπα φουντούκια

½ κούπα φιστίκια Αιγίνης

1 κούπα μαύρες σταφίδες

1 κούπα ξανθές σταφίδες

1 φακελάκι κουκουνάρια

2 κούπες σπυριά ροδιού

3 κούπες σουσάμι καβουρδισμένο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (πολύ ψιλοκομμένο)

10 φυλλαράκια αρμπαρόριζα (πολύ ψιλοκομμένα)

2 κουταλιές της σούπας κανέλα (σκόνη)

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο (σκόνη)


Για το στόλισμα:

Άχνη ζάχαρη

Διάφορα κουφέτα


Εκτέλεση


Βράσιμο και προετοιμασία του σιταριού

1. Ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.

2. Τοποθετούμε το σιτάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το αφήνουμε να πάρει μία-δύο βράσεις.

3. Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα με νέο, καυτό νερό που έχουμε ήδη έτοιμο.

4. Αφήνουμε το σιτάρι να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν οι κόκκοι (δοκιμάζουμε κατά διαστήματα).

5. Όταν είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε καλά με άφθονο κρύο νερό για να απομακρυνθεί η κόλλα του.

6. Απλώνουμε το σιτάρι πάνω σε καθαρές βαμβακερές πετσέτες και το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς για τουλάχιστον 24 ώρες.


Προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών

7. Ξεπλένουμε καλά τις σταφίδες (καθώς είναι κερωμένες) και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

8. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό και την αρμπαρόριζα. Τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι κουζίνας ή μετζαλούνα.

9. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πούδρα.


Συναρμολόγηση των κόλλυβων

10. Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε το σιτάρι με τη μισή ποσότητα του σουσαμιού.

11. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

12. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια πιατέλα ή έναν δίσκο και το πιέζουμε με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας ώστε να έχει ομοιόμορφη επιφάνεια.

13. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι, πιέζοντάς το απαλά για να καλύψει ομοιόμορφα τα κόλλυβα και να τα προστατεύσει από την άχνη ζάχαρη, η οποία μπορεί να τα σφίξει.


Στόλισμα

14. Κοσκινίζουμε άφθονη άχνη ζάχαρη πάνω από τα κόλλυβα και την πιέζουμε απαλά με λαδόκολλα για να δημιουργηθεί μια λεία, λευκή επιφάνεια.

15. Σχηματίζουμε έναν σταυρό στο κέντρο με αμύγδαλα, σταφίδες ή κουφέτα.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια