
Υλικά:
• 500 γρ. φασόλια (λευκά ή μαυρομάτικα, ξεπλυμένα και μουλιασμένα για 6-8 ώρες)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
• 2 ντομάτες (τριμμένες ή 400 γρ. κονσέρβα ντομάτας)
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά, αν η ντομάτα είναι όξινη)
• Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή δυόσμο (προαιρετικά)
• Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Μαγείρεμα των Φασολιών:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα φασόλια και καλύψτε τα με άφθονο νερό. Αφήστε τα να βράσουν για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε τα και ξεπλύνετε με κρύο νερό. (Αυτή η διαδικασία βοηθάει να φύγουν τυχόν αφροί και ακαθαρσίες).
• Ξαναβάλτε τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέστε αρκετό νερό για να τα καλύψει. Αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν.
2. Σοτάρισμα Λαχανικών:
• Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι και τα καρότα. Σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
3. Προσθήκη Ντομάτας και Καρυκευμάτων:
• Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τα να βράσουν για 5-10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι γεύσεις.
• Προσθέστε τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα φασόλια να είναι μαλακά και νόστιμα.
4. Τελική Ρύθμιση:
• Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού για να του δώσετε φρεσκάδα και ένταση.
Η φασολάδα είναι έτοιμη! Σερβίρετε το πιάτο ζεστό με φρέσκο ψωμί, ελαιόλαδο και, αν θέλετε, φέτα ή ελιές. Είναι ένα πλήρες, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια