
Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή γεμάτη πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Φτιάχνεται από αλεσμένο σουσάμι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλείμματα, σάλτσες, γλυκά και πολλές ακόμα συνταγές. Με αυτή τη συνταγή, μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Υλικά
• 2 φλιτζάνια σουσάμι (λευκό ή ολικής άλεσης)
• 2-4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά, για πιο απαλή υφή)
Εκτέλεση
1. Καβουρδίζουμε το σουσάμι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσει να βγάζει το άρωμά του. Προσοχή να μην καεί, γιατί θα πικρίσει.
2. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μεταφέρουμε το καβουρδισμένο σουσάμι σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
3. Αλέθουμε το σουσάμι.
Βάζουμε το σουσάμι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι ή μπλέντερ υψηλής ισχύος) και το αλέθουμε για λίγα λεπτά. Αρχικά, θα γίνει μια κολλώδης πάστα.
4. Προσθέτουμε το λάδι.
Αν θέλουμε πιο ρευστή υφή, προσθέτουμε 2-4 κουταλιές σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το άλεσμα μέχρι να έχουμε μια λεία και κρεμώδη υφή.
5. Αποθήκευση.
Μεταφέρουμε το ταχίνι σε ένα γυάλινο βάζο και το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
Το σπιτικό ταχίνι είναι έτοιμο! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, σε χούμους, ταχινόσουπα, σάλτσες ή απλά ως άλειμμα στο ψωμί με μέλι.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια