
Ένα υπέροχο, αρωματικό χταπόδι που σιγοβράζει στη δάφνη, το κρασί και το θυμάρι, διατηρώντας όλη τη νοστιμιά της θάλασσας. Ιδανικό για μεζέ ή ως συνοδευτικό σε σαλάτες και όσπρια!
Υλικά
• 1 κιλό χταπόδι
• 2 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο, το άλλο ολόκληρο)
• 40 ml ξύδι (20 ml στην αρχή + 20 ml στο τέλος)
• 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
• 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
• 3 φύλλα δάφνης
• Αλάτι & πιπέρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
1. Καθαρισμός χταποδιού
Ξεκινάμε αφαιρώντας το στόμα και τα μάτια του χταποδιού. Το πλένουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
2. Πρώτο βράσιμο
Προσθέτουμε 20 ml ξύδι, τα φύλλα δάφνης, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το δεύτερο κρεμμύδι ολόκληρο. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε με νερό, ώστε να καλύψει το χταπόδι, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
3. Δεύτερο βράσιμο
Όταν το χταπόδι έχει μαλακώσει, το αφαιρούμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο μέχρι να γίνει τόσο τρυφερό, ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι.
4. Τελικό άρωμα & γεύση
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 20 ml ξύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, το θυμάρι, επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα, ώστε να δέσουν τα αρώματα.
5. Σερβίρισμα ή αποθήκευση
Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί ή το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με τα ζουμιά του. Διατηρείται στο ψυγείο και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα!
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια