
Μια ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων πατατοκροκετών, χωρίς τηγάνισμα αλλά με τραγανή κρούστα και λαχταριστή γεύση!
Υλικά (για περίπου 15 κροκέτες)
• 4 μεγάλες πατάτες
• 1 κρόκο αυγού
• 50 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, γραβιέρα ή άλλο της αρεσκείας σας)
• 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι
• ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
• ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
• ½ φλ. αλεύρι για το πανάρισμα
• 1 αυγό χτυπημένο για το πανάρισμα
• 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή panko
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία πατάτας:
• Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
• Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15-20 λεπτά).
• Στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε πουρέ.
2. Ετοιμασία μείγματος:
• Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί, το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο), αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πάπρικα.
• Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Σχηματισμός & πανάρισμα:
• Πλάθουμε μικρές κροκέτες σε κυλινδρικό ή στρογγυλό σχήμα.
• Τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
4. Ψήσιμο:
• Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ταψί με λαδόκολλα και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις ή στους 190°C στον αέρα) για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Tips
• Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά όπως ρίγανη ή θυμάρι για περισσότερη γεύση.
• Αντί για φρυγανιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένα κορν φλέικς για επιπλέον τραγανότητα.
• Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι, σάλτσα γιαουρτιού ή κέτσαπ.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια