
Το παστέλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και υγιεινά ελληνικά γλυκίσματα, πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Φτιάχνεται με λίγα και αγνά υλικά, χωρίς ζάχαρη, μόνο με φυσική γλύκα από το μέλι.
Υλικά
(Για περίπου 15 κομμάτια)
• 250 γρ. σουσάμι
• 150 γρ. μέλι καλής ποιότητας
• 1 κ.γ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά, για πιο μαλακή υφή)
• ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Καβούρδισμα του σουσαμιού
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε ταψί στον φούρνο (στους 160°C για 8-10 λεπτά), καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να αναδυθεί το άρωμά του. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Βήμα 2: Ζέσταμα του μελιού
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, αν χρησιμοποιούμε.
Βήμα 3: Ανάμειξη
Ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι μέσα στο ζεστό μέλι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Μαγειρεύουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει παχύρρευστο.
Βήμα 4: Σχηματισμός του παστελιού
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και χρησιμοποιούμε έναν πλάστη για να το ανοίξουμε σε πάχος περίπου 0,5 εκ.
Βήμα 5: Κόψιμο & Σερβίρισμα
Αφήνουμε το παστέλι να κρυώσει εντελώς (περίπου 1 ώρα) και στη συνέχεια το κόβουμε σε μπάρες ή ρόμβους.
Συμβουλή: Αν θέλουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφήνουμε το παστέλι σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες πριν το καταναλώσουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια