
Ένας μοναδικός συνδυασμός της πλούσιας γεύσης της σοκολάτας με την παραδοσιακή υφή του σιμιγδαλένιου χαλβά. Οι κορινθιακές σταφίδες χαρίζουν φυσική γλύκα και μια υπέροχη ισορροπία γεύσεων.
Υλικά
Μερίδες: 7-8
• 120 ml ελαιόλαδο με απαλή γεύση
• 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 30 γρ. κακάο άγλυκο
• 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 500 ml νερό
• 80 γρ. κορινθιακές σταφίδες
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία του σιροπιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, μετράμε 4-5 λεπτά και αποσύρουμε. Κρατάμε το σιρόπι ζεστό.
Βήμα 2: Καβούρδισμα του σιμιγδαλιού
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να αναδυθεί το χαρακτηριστικό του άρωμα (περίπου 5 λεπτά).
Βήμα 3: Προσθήκη κακάου
Ρίχνουμε το κακάο στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έντονα για 1 λεπτό, ώστε να διανεμηθεί ομοιόμορφα στο μείγμα.
Βήμα 4: Ενσωμάτωση του σιροπιού
Προσθέτουμε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Ο χαλβάς αρχίζει να πήζει και να κοχλάζει. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Βήμα 5: Προσθήκη σταφίδων
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις κορινθιακές σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να σκορπίσουν ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα.
Βήμα 6: Μορφοποίηση & Σερβίρισμα
Μεταφέρουμε τον χαλβά σε μια λαδωμένη φόρμα του κέικ (20 εκ. με τρύπα) και τον αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για τουλάχιστον μία ώρα. Μόλις σφίξει, ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Σερβίρουμε τον χαλβά σκέτο ή με επιπλέον ξηρούς καρπούς, τριμμένη σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια