
Παρακάτω ακολουθεί μια όμορφα διαμορφωμένη συνταγή για την υπέροχη, πεντανόστιμη πίτα με πράσο και τυρί, που χρειάζεται μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και λίγο ψήσιμο!
Πίτα με Πράσο και Τυρί
Υλικά
Για τα Φύλλα
• 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (6 φύλλα)
Για τη Γέμιση
• 6 πράσα (περίπου 700 γρ.)
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. αλάτι
• 200 ml γάλα
• 3 κ.σ. σιμιγδάλι
• 300–350 γρ. φέτα (θρυμματισμένη ή σε φέτες)
Για το “Βαφάρισμα” των Φύλλων
• 100 γρ. αλεύρι
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. ξύδι
• 200 ml γάλα
Ψήσιμο
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της Γέμισης:
• Καθαρίστε τα πράσα, κόβοντάς τα σε λεπτές φέτες (μετά την αφαίρεση των εξωτερικών και των σκωριασμένων τμημάτων).
• Ψιλοκόψτε το ξερό κρεμμύδι.
• Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα πράσα για 3–4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
• Προσθέστε 200 ml γάλα, 1 κ.γ. αλάτι και 3 κ.σ. σιμιγδάλι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 2–3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
• Τέλος, ενσωματώστε την φέτα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά ώστε να διανεμηθεί ομοιόμορφα.
2. Προετοιμασία του “Βαφάρισματος”:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 100 γρ. αλεύρι, 100 ml ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι και 200 ml γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές υγρό μείγμα. Αυτό το μείγμα θα βοηθήσει τα φύλλα να κολλήσουν μεταξύ τους και θα προσδώσει επιπλέον γεύση στην πίτα.
3. Συναρμολόγηση της Πίτας:
• Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, στρώστε προσεκτικά τα 6 φύλλα του χωριάτικου φύλλου, βουρτσίζοντας κάθε φύλλο με λίγο από το μείγμα του “βαφάρισματος”.
• Μόλις στρώσετε 3–4 φύλλα (ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας), απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση με πράσα και τυρί.
• Στη συνέχεια, καλύψτε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με το μείγμα, έτσι ώστε να “κλειδώσει” η γέμιση μέσα στην πίτα.
4. Ψήσιμο:
• Τοποθετήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) και ψήστε για 50–55 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο, χρυσό χρώμα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
5. Σερβίρισμα:
• Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε.
• Σερβίρετε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε τη με ένα φρέσκο συνοδευτικό (π.χ. σαλάτα ή ένα ποτήρι δροσερό νερό).
Καλή σας όρεξη!
Απολαύστε αυτή την υπέροχη, πεντανόστιμη πίτα με πράσο και τυρί, ιδανική για γρήγορα γεύματα και οικογενειακές συγκεντρώσεις!

0 Σχόλια