
Η μαγειρική είναι γεμάτη μυστικά που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός εξαιρετικού πιάτου. Οι επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν απλές αλλά πανίσχυρες τεχνικές που απογειώνουν τις γεύσεις. Θέλεις να μάθεις τα κόλπα τους; Δες παρακάτω!
1. Ο χυμός λεμονιού είναι το μυστικό όπλο
Λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού σε ένα πιάτο μπορούν να το μεταμορφώσουν. Δοκίμασέ το σε ζυμαρικά, σούπες, ακόμα και σε κρέας λίγο πριν το σερβίρισμα για έξτρα φρεσκάδα.
2. Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση
Οι σεφ αλατίζουν τα υλικά τους σε κάθε στάδιο του μαγειρέματος. Έτσι, το φαγητό αποκτά ισορροπημένη γεύση, αντί να είναι άνοστο ή υπερβολικά αλμυρό στο τέλος.
3. Το σωστό σοτάρισμα δίνει βαθιά γεύση
Για να πετύχεις την τέλεια γεύση στα λαχανικά ή το κρέας, μην τα μετακινείς συνεχώς στο τηγάνι. Άφησέ τα να κάνουν καλή επαφή με την επιφάνεια για να πάρουν υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.
4. Το βούτυρο κάνει τα πάντα καλύτερα
Λίγο βούτυρο στο τέλος του μαγειρέματος κάνει τις σάλτσες πιο βελούδινες και τα φαγητά πιο πλούσια σε γεύση. Οι σεφ το αποκαλούν “monter au beurre”.
5. Το μυστικό για τέλειες τηγανητές πατάτες
Το διπλό τηγάνισμα είναι το κλειδί! Πρώτα τις τηγανίζεις σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσουν και μετά τις περνάς από δυνατό λάδι για να γίνουν τραγανές.
6. Μη φοβάσαι το MSG (γλουταμινικό νάτριο)
Είναι το μυστικό των Ασιατών σεφ για έξτρα “umami” γεύση. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με σάλτσα σόγιας, παρμεζάνα ή μανιτάρια shiitake αν θέλεις φυσικές εναλλακτικές.
7. Ποτέ μην βάζεις ωμό κρέας σε κρύο τηγάνι
Το κρέας πρέπει να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσεις και να μπαίνει σε καυτό τηγάνι για τέλεια κρούστα.
8. Τα αυγά συνεχίζουν να μαγειρεύονται μετά το τηγάνι
Αν θέλεις αφράτα scrambled eggs ή ζουμερή ομελέτα, βγάλ’ τα από τη φωτιά λίγο πριν νομίζεις ότι είναι έτοιμα. Η ζέστη που έχει το τηγάνι τα τελειοποιεί!
9. Το κρυφό συστατικό σε πολλές σάλτσες είναι το σάκε ή το κρασί
Οι σεφ προσθέτουν λίγο σάκε ή κρασί στις σάλτσες τους για βάθος γεύσης. Δοκίμασέ το και θα δεις τη διαφορά!
10. Οι σπιτικές σάλτσες είναι πάντα καλύτερες
Ξέχνα τις έτοιμες σάλτσες. Μια απλή σάλτσα ντομάτας ή πέστο γίνεται σε λίγα λεπτά και έχει απίστευτη διαφορά στη γεύση.
Αυτά τα μικρά μυστικά μπορούν να κάνουν τα πιάτα σου να μοιάζουν επαγγελματικά! Ποιο θα δοκιμάσεις πρώτο;

0 Σχόλια