
Υλικά
• 350 γρ. αλεύρι
• 7 γρ. ξηρή μαγιά
• 100 γρ. βούτυρο
• 4 αυγά
• 4 κ.σ. ζεστό νερό
• 50 γρ. ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
Σιρόπι
• 600 γρ. νερό
• 400 γρ. ζάχαρη
• 2 φλιτζανάκια του καφέ ρούμι ή κονιάκ
(Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά και από το σημείο βρασμού κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρούμι.)
Για την Σαντιγί
• 400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
(Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να αφρατέψει και να στέκεται. Προσοχή να μην την χτυπήσουμε περισσότερο από όσο πρέπει γιατί θα κόψει.)
Για επάλειψη
• 3 – 4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο από το σιρόπι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Ζύμης
Ανακατέψτε τη μαγιά με το αλεύρι. Σε μια λεκάνη, ρίξτε τα αυγά με το ζεστό νερό και τα χτυπήστε με το μίξερ.
Σιγά σιγά προσθέστε τη ζάχαρη. Όταν αφρατέψουν, προσθέστε το ένα τρίτο από το αλεύρι και αλλάξτε το εξάρτημα του μίξερ σε γάντζο για ζύμη. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, και ζυμώστε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
2. Φούσκωμα Ζύμης
Κλείστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, αδειάστε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα και αφήστε τη να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
3. Ψήσιμο
Όταν φουσκώσει και φτάσει στο χείλος της φόρμας, ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 35 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
4. Σιρόπιασμα
Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Τρυπήστε το με ξυλάκι για σουβλάκια και σιροπιάστε το σιγά σιγά για να το τραβάει το σιρόπι.
5. Γαρνίρισμα
Αναποδογυρίστε το μπαμπά σε μια πιατέλα και αλείψτε το με μαρμελάδα βερίκοκο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Γαρνίρετε με σαντιγί, γλυκό κεράσι και περγαμόντο.
Συμβουλή: Ο μπαμπάς με ρούμι είναι ακόμα πιο νόστιμος όταν τον αφήσετε να τραβήξει το σιρόπι και να αναδειχθεί η γεύση του.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια