Οι γαρδούμπες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνήθως παρασκευάζεται από τα έντερα του αρνιού ή του κατσικιού και γεμίζεται με ρύζι, κρέας και μπαχαρικά. Είναι πιάτο που απαιτεί λίγο χρόνο για προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
Υλικά για 4-6 άτομα
• 2-3 έντερα αρνιού ή κατσικιού (περίπου 1,5-2 μέτρα)
• 500 γρ. χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά
• 100 γρ. ρύζι
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί (προαιρετικά)
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
• 1 φλιτζάνι νερό (ή ζωμό) για το βράσιμο
• 1-2 δαφνόφυλλα (προαιρετικά)
1. Καθαρισμός των Εντέρων
• Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να καθαρίσετε καλά τα έντερα.
• Ξεπλύνετε τα καλά με κρύο νερό και, στη συνέχεια, γυρίστε τα ανάποδα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.
• Κάντε το με προσοχή για να μην τα σχίσετε. Αν τα έντερα είναι ιδιαίτερα βρώμικα, μπορείτε να τα τρίψετε με λίγο αλάτι και ξύδι και να τα ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό.
2. Προετοιμασία της Γέμισης
1. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
2. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά.
3. Στη συνέχεια, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά.
4. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα και κύμινο).
5. Αν θέλετε, ρίξτε και το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά.
6. Προσθέστε το νερό ή το ζωμό και αφήστε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και το ρύζι να μισομαγειρευτεί.
3. Γέμισμα και Στρίψιμο των Εντέρων
1. Αφού ετοιμάσετε τη γέμιση, αρχίστε να γεμίζετε τα έντερα.
2. Πάρτε λίγη από τη γέμιση και γεμίστε το έντερο, προσπαθώντας να το γεμίσετε όσο πιο σφιχτά γίνεται.
3. Κλείστε τις άκρες του εντέρου με σχοινί ή σύρμα ψησίματος, ώστε να μη βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα.
4. Συνεχίστε με την υπόλοιπη γέμιση, φτιάχνοντας μικρές ή μεγάλες γαρδούμπες, ανάλογα με το μέγεθος των εντέρων.
4. Μαγείρεμα των Γαρδουμπών
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και ροδίστε τις γαρδούμπες από όλες τις πλευρές για 5-7 λεπτά.
2. Προσθέστε το νερό ή τον ζωμό και τα δαφνόφυλλα, αλατοπιπερώστε και αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γαρδούμπες και να απορροφήσουν όλες τις γεύσεις.
3. Μπορείτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα με καπάκι ή να την αφήσετε ανοιχτή για να εξατμιστεί μέρος του υγρού αν θέλετε πιο “στεγνές” γαρδούμπες.
4. Στο τέλος, αν θέλετε, ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα.
5. Σερβίρισμα
Αφήστε τις γαρδούμπες να σταθούν για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρισμα, ώστε να “στερεοποιηθούν” και να είναι πιο εύκολο να τις κόψετε. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή και μια φρέσκια σαλάτα.
Συμβουλή: Αν προτιμάτε, μπορείτε να τις ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο αφού τις σοτάρετε στην κατσαρόλα, για να αποκτήσουν τραγανή εξωτερική υφή.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια