
Υλικά
Για τη γέμιση:
• 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πλευρώτους), ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί της επιλογής σας (προαιρετικά)
• 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
• 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τη ζύμη:
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο φύλλο)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία γέμισης
1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους (περίπου 10 λεπτά).
4. Πασπαλίστε με το αλεύρι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε το γάλα.
5. Μαγειρέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
6. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τον μαϊντανό, τη φέτα (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
2. Συναρμολόγηση πίτας
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
2. Αλείψτε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
3. Στρώστε 4-5 φύλλα κρούστας στο ταψί, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
4. Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
5. Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας επίσης κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
6. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να «σφραγίσετε» την πίτα.
3. Ψήσιμο
1. Χαράξτε ελαφρώς την πίτα σε κομμάτια.
2. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Σερβίρισμα
Αφήστε τη μανιταρόπιτα να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια