
Υλικά
Για το φύλλο:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. ξίδι
• 200 ml χλιαρό νερό (περίπου, όσο πάρει για μαλακή ζύμη)
• Νισεστέ (για το άνοιγμα του φύλλου)
Για τη γέμιση:
• 500 γρ. βρασμένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο ή ξεψαχνισμένο
• 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2-3 πράσα, ψιλοκομμένα
• 2 καρότα, τριμμένα
• 1 φλ. φέτα, θρυμματισμένη
• 1 φλ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 1/2 φλ. γάλα
• 2 αυγά
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία φύλλου:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι και κάντε μια λακκούβα στη μέση.
2. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξίδι και λίγο λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
3. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μπάλες (2 για τη βάση και 2 για την επικάλυψη).
4. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Προετοιμασία γέμισης:
1. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
2. Προσθέστε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
4. Προσθέστε τη φέτα, τη γραβιέρα, τα αυγά, το γάλα και τον άνηθο ή μαϊντανό. Ανακατέψτε.
3. Συναρμολόγηση:
1. Ανοίξτε την πρώτη μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, με τη βοήθεια νισεστέ, και στρώστε τη σε λαδωμένο ταψί (35x25 εκ.), αφήνοντας να περισσεύει στις άκρες.
2. Ανοίξτε και δεύτερο φύλλο και βάλτε το από πάνω, καλύπτοντας τη βάση.
3. Ρίξτε τη γέμιση και απλώστε τη ομοιόμορφα.
4. Ανοίξτε τα υπόλοιπα δύο φύλλα για την επικάλυψη και τοποθετήστε τα πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα.
5. Κλείστε τις άκρες της πίτας, γυρίζοντάς τες προς τα μέσα.
4. Ψήσιμο:
1. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ραντίστε την με λίγο ελαιόλαδο ή νερό.
2. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Συμβουλές:
• Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο για επιπλέον άρωμα στη γέμιση.
• Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γραβιέρα με άλλο τυρί της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια