
Υλικά:
• 500 γρ. πατάτες
• 4-5 σκελίδες σκόρδο (προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με το γούστο σας)
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι ή χυμός λεμονιού
• Αλάτι
• 50 ml ζεστό νερό (αν χρειαστεί για την υφή)
Εκτέλεση:
1. Βράσιμο πατάτας:
• Πλύνετε τις πατάτες και βράστε τις σε άφθονο αλατισμένο νερό με τη φλούδα, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30-40 λεπτά).
• Στραγγίστε τις, αφήστε να κρυώσουν λίγο, ξεφλουδίστε και λιώστε τες με ένα πιρούνι ή πρες πουρέ.
2. Προετοιμασία σκόρδου:
• Καθαρίστε τις σκελίδες σκόρδου και λιώστε τις σε γουδί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν πολτός. Αν δεν έχετε γουδί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μούλτι.
3. Ανακάτεμα υλικών:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις λιωμένες πατάτες.
• Προσθέστε τον πολτό σκόρδου και ανακατέψτε καλά.
• Σταδιακά, ρίξτε το ελαιόλαδο και το ξύδι (ή το λεμόνι), ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα.
4. Ρύθμιση υφής:
• Αν η σκορδαλιά σας φαίνεται πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ζεστό νερό, μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή κρεμώδη υφή.
• Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη σκορδαλιά σε θερμοκρασία δωματίου. Ταιριάζει ιδανικά με:
• Τηγανητό μπακαλιάρο
• Βραστά ή ψητά λαχανικά (παντζάρια, κολοκύθια)
• Ψωμί ή παξιμάδι
Συμβουλές:
• Πιο ήπια γεύση: Αν θέλετε λιγότερο έντονο σκόρδο, μουλιάστε τις σκελίδες σε νερό ή γάλα για 10 λεπτά πριν τις λιώσετε.
• Φρέσκια κατανάλωση: Η σκορδαλιά έχει την καλύτερη γεύση όταν καταναλώνεται φρέσκια. Διατηρήστε τη στο ψυγείο έως 2 ημέρες.
Καλή σας όρεξη!

0 Σχόλια