
Υλικά:
Για τη ζύμη:
• 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
• 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι γάλα (χλιαρό)
• 1/4 φλιτζανιού νερό (χλιαρό)
• 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο)
• 2 αυγά
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το γλάσο (προαιρετικά):
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
• 2-3 κ.σ. γάλα
• 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και αφήστε τη για 5-10 λεπτά να αφρίσει.
• Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
• Κάντε ένα κενό στη μέση και ρίξτε το γάλα, τη μαγιά, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο.
• Ζυμώστε καλά για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχετε μια απαλή, ελαστική ζύμη.
2. Φούσκωμα:
• Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Σχηματισμός donuts:
• Ανοίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 1 εκατοστό.
• Κόψτε τα donuts με ένα μεγάλο ποτήρι ή κουπ πατ και αφαιρέστε το κέντρο τους με ένα μικρότερο ποτήρι.
• Αφήστε τα να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.
4. Τηγάνισμα:
• Ζεστάνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα (στους 180°C).
• Τηγανίστε τα donuts λίγα-λίγα, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα (1-2 λεπτά από κάθε πλευρά).
• Βγάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
5. Γλάσο:
• Ανακατέψτε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και τη βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο γλάσο.
• Βουτήξτε τα donuts στο γλάσο ή περιχύστε τα από πάνω.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
• Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή κανέλα.
• Γεμίστε τα με μαρμελάδα, πραλίνα ή κρέμα.
• Προσθέστε τρούφα σοκολάτας για επιπλέον διακόσμηση.
Καλή επιτυχία και απόλαυση!

0 Σχόλια