Advertisement

Main Ad

Παραδοσιακή Συνταγή για Λαγάνα

Περιγραφή φωτογραφίας

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

300 ml χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Σουσάμι για πασπάλισμα


Εκτέλεση:


1. Προετοιμασία της Ζύμης:


Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήστε το μίγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.


2. Ζύμωμα:


Ζυμώστε το μείγμα για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά όχι υπερβολικά.


3. Ξεκούραση:


Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


4. Μορφοποίηση:


Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χωρίστε την σε δύο μέρη για δύο λαγάνες (ή αφήστε τη για μία μεγάλη).


Ανοίξτε κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα, πάχους περίπου 1 εκ.


Τοποθετήστε τις λαγάνες σε ταψιά με λαδόκολλα. Με τα δάχτυλά σας, δημιουργήστε τα χαρακτηριστικά “βαθουλώματα” στην επιφάνεια.


5. Προετοιμασία για Ψήσιμο:


Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο νερό ή ελαιόλαδο και πασπαλίστε με άφθονο σουσάμι.


Αφήστε τις λαγάνες να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρώς.


6. Ψήσιμο:


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.


Ψήστε τις λαγάνες για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή.


Tips:


Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή δεντρολίβανο στην επιφάνεια για έξτρα άρωμα.


Αν προτιμάτε πιο μαλακή λαγάνα, ψεκάστε την ελαφρώς με νερό μόλις βγει από τον φούρνο.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια