
Υλικά:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 300 ml χλιαρό νερό
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία της Ζύμης:
• Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήστε το μίγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
• Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
2. Ζύμωμα:
• Ζυμώστε το μείγμα για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά όχι υπερβολικά.
3. Ξεκούραση:
• Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Μορφοποίηση:
• Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χωρίστε την σε δύο μέρη για δύο λαγάνες (ή αφήστε τη για μία μεγάλη).
• Ανοίξτε κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα, πάχους περίπου 1 εκ.
• Τοποθετήστε τις λαγάνες σε ταψιά με λαδόκολλα. Με τα δάχτυλά σας, δημιουργήστε τα χαρακτηριστικά “βαθουλώματα” στην επιφάνεια.
5. Προετοιμασία για Ψήσιμο:
• Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο νερό ή ελαιόλαδο και πασπαλίστε με άφθονο σουσάμι.
• Αφήστε τις λαγάνες να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρώς.
6. Ψήσιμο:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
• Ψήστε τις λαγάνες για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή.
Tips:
• Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή δεντρολίβανο στην επιφάνεια για έξτρα άρωμα.
• Αν προτιμάτε πιο μαλακή λαγάνα, ψεκάστε την ελαφρώς με νερό μόλις βγει από τον φούρνο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια