
• 2 κιλά φρέσκο γάλα πλήρες
• 500 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
• 1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό ή αλεύρι σκληρό
• 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Υλικά για τραχανά (ξινό):
• 2 κιλά φρέσκο γάλα πλήρες
• 500 γρ. γιαούρτι πρόβειο (ή λίγο ξινόγαλο για πιο έντονη γεύση)
• 1 κιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι σκληρό
• 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία μείγματος:
• Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, χωρίς να βράσει.
• Προσθέστε το γιαούρτι (ή το ξινόγαλο για τον ξινό τραχανά) και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
• Ρίξτε σταδιακά το σιμιγδάλι ή το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
• Προσθέστε το αλάτι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
2. Ξήρανση του τραχανά:
• Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
• Με ένα κουτάλι ή τα χέρια σας, πάρτε μικρές ποσότητες και τρίψτε τις για να σχηματιστούν μικρά κομματάκια.
• Απλώστε τα κομματάκια σε καθαρά πανιά ή ένα μεγάλο ταψί, σε στεγνό και καλά αεριζόμενο χώρο.
3. Αποξήρανση:
• Αφήστε τον τραχανά να στεγνώσει για 4-5 ημέρες, ανακατεύοντας τον καθημερινά για να στεγνώσει ομοιόμορφα.
• Όταν είναι τελείως στεγνός, αποθηκεύστε τον σε γυάλινα βάζα ή πάνινες σακούλες, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Συμβουλές:
• Αν θέλετε πιο έντονη ξινή γεύση, αφήστε το γάλα με το γιαούρτι να ξινίσει φυσικά για 1-2 ημέρες πριν προσθέσετε το αλεύρι.
• Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά (π.χ. ντομάτα ή πιπεριά) για έξτρα γεύση, αλλά πρέπει να τα μαγειρέψετε πριν τα προσθέσετε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια