Advertisement

Main Ad

Συνταγή για χειροποίητο τραχανά

Περιγραφή φωτογραφίας




Υλικά για τραχανά (γλυκό):

2 κιλά φρέσκο γάλα πλήρες

500 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό

1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό ή αλεύρι σκληρό

1 κουταλιά της σούπας αλάτι


Υλικά για τραχανά (ξινό):


2 κιλά φρέσκο γάλα πλήρες

500 γρ. γιαούρτι πρόβειο (ή λίγο ξινόγαλο για πιο έντονη γεύση)

1 κιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι σκληρό

1 κουταλιά της σούπας αλάτι


Εκτέλεση:


1. Προετοιμασία μείγματος:


Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, χωρίς να βράσει.


Προσθέστε το γιαούρτι (ή το ξινόγαλο για τον ξινό τραχανά) και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.


Ρίξτε σταδιακά το σιμιγδάλι ή το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.


Προσθέστε το αλάτι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει μια σφιχτή ζύμη.


2. Ξήρανση του τραχανά:


Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.


Με ένα κουτάλι ή τα χέρια σας, πάρτε μικρές ποσότητες και τρίψτε τις για να σχηματιστούν μικρά κομματάκια.


Απλώστε τα κομματάκια σε καθαρά πανιά ή ένα μεγάλο ταψί, σε στεγνό και καλά αεριζόμενο χώρο.


3. Αποξήρανση:


Αφήστε τον τραχανά να στεγνώσει για 4-5 ημέρες, ανακατεύοντας τον καθημερινά για να στεγνώσει ομοιόμορφα.


Όταν είναι τελείως στεγνός, αποθηκεύστε τον σε γυάλινα βάζα ή πάνινες σακούλες, σε δροσερό και ξηρό μέρος.


Συμβουλές:


Αν θέλετε πιο έντονη ξινή γεύση, αφήστε το γάλα με το γιαούρτι να ξινίσει φυσικά για 1-2 ημέρες πριν προσθέσετε το αλεύρι.


Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά (π.χ. ντομάτα ή πιπεριά) για έξτρα γεύση, αλλά πρέπει να τα μαγειρέψετε πριν τα προσθέσετε.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια