
Το γλυκό του κουταλιού βύσσινο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση. Ιδανικό για να συνοδεύσει τον ελληνικό καφέ ή το γιαούρτι σας!
Υλικά
• 1 κιλό βύσσινα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
• 1 βανιλίνη (προαιρετικά, για άρωμα)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία βύσσινων:
1. Πλύνετε καλά τα βύσσινα και αφαιρέστε τα κοτσάνια.
2. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου ή μιας φουρκέτας, αφαιρέστε τα κουκούτσια, κρατώντας τον χυμό που θα βγάλουν.
2. Μαρινάρισμα με τη ζάχαρη:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα βύσσινα σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη.
2. Προσθέστε τον χυμό που κρατήσατε από τα βύσσινα.
3. Αφήστε τα να σταθούν για 4-5 ώρες (ή όλη τη νύχτα) ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
3. Βράσιμο:
1. Προσθέστε το νερό και βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το μείγμα.
3. Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα, για να είναι το γλυκό καθαρό και λαμπερό.
4. Αφήστε το γλυκό να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
4. Έλεγχος για το δέσιμο:
1. Ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι σε ένα πιάτο. Αν στέκεται χωρίς να απλώνει, το σιρόπι έχει δέσει. Αν όχι, συνεχίστε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
2. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη (αν τη χρησιμοποιείτε) και βράστε για 2-3 λεπτά ακόμα.
5. Συντήρηση:
1. Αποσύρετε το γλυκό από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
2. Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τα μέχρι πάνω.
3. Κλείστε τα καλά και φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Συμβουλές:
• Για πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα ξυλάκι κανέλας κατά το βράσιμο.
• Αποστειρώστε τα βάζα σας βράζοντάς τα σε καυτό νερό για 10 λεπτά και αφήνοντάς τα να στεγνώσουν καλά πριν τη χρήση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια