Υλικά (για 4 άτομα):
• 1 μέτριο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
• 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
• 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία λάχανου:
• Πλύνε και ψιλόκοψε το λάχανο. Μπορείς να το κόψεις σε λεπτές λωρίδες για πιο ευχάριστη υφή.
2. Σοτάρισμα:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
• Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει.
3. Μαγείρεμα του λάχανου:
• Ρίξε το ψιλοκομμένο λάχανο στην κατσαρόλα και σόταρέ το μέχρι να μαραθεί (περίπου 5-7 λεπτά).
4. Προσθήκη ντομάτας:
• Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια και την πάπρικα. Ανακάτεψε καλά για να διανεμηθεί ομοιόμορφα.
5. Μαγείρεμα με ρύζι:
• Ρίξε το ρύζι, ανακάτεψε και πρόσθεσε το ζεστό νερό ή ζωμό.
• Αλατοπιπέρωσε και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο επιπλέον νερό.
6. Τελικές πινελιές:
• Δοκίμασε και διόρθωσε το αλάτι και το πιπέρι.
• Σβήσε τη φωτιά και άφησε το λαχανόρυζο να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
7. Σερβίρισμα:
• Σέρβιρε ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλεις. Συνοδεύεται υπέροχα με φέτα και χωριάτικο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια