
Αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη γεύση και το άρωμα των παραδοσιακών πασχαλινών γλυκών!
Υλικά:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
• 2 βανιλίνες
• 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 120 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
• 100 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
• 1 αυγό (ή 1 κ.σ. λιναρόσπορο ανακατεμένο με 3 κ.σ. νερό για vegan εκδοχή)
• 1 κρόκο αυγού (για το άλειμμα)
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό (αν χρησιμοποιούμε), το μέλι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2. Ενώνουμε τα στερεά υλικά: Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανιλίνες και την κανέλα.
3. Φτιάχνουμε τη ζύμη: Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών υλικών στα υγρά, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
4. Πλάθουμε τα κουλουράκια: Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε πλεξούδες, σαλιγκαράκια ή μπαστουνάκια.
5. Άλειμμα: Αλείφουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό.
6. Ψήσιμο: Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Extra Tips:
• Αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. επιπλέον μέλι.
• Για πιο τραγανή υφή, αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε.
• Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο αμύγδαλο ή σουσάμι για επιπλέον γεύση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια