
Υλικά:
• 4 ώριμα αλλά σφιχτά αχλάδια
• 200 γρ. ζάχαρη
• 300 ml νερό
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 2-3 γαρίφαλα
• Χυμό από 1/2 λεμόνι
• 1 βανιλίνη (ή εκχύλισμα βανίλιας)
• Προαιρετικά: 2-3 κουταλιές γλυκό κρασί ή κονιάκ
Εκτέλεση:
1. Καθάρισε τα αχλάδια:
Ξεφλούδισε τα αχλάδια, αφήνοντας το κοτσάνι. Αν θέλεις, κόψε τη βάση τους ελαφρώς ώστε να στέκονται όρθια.
2. Ετοίμασε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάλε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη βανιλίνη. Αν χρησιμοποιείς κρασί ή κονιάκ, πρόσθεσέ το στο μείγμα. Ζέστανε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
3. Μαγείρεψε τα αχλάδια:
Τοποθέτησε τα αχλάδια όρθια μέσα στην κατσαρόλα. Κάλυψε με καπάκι και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά κάθε τόσο ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Θα είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν αλλά διατηρήσουν το σχήμα τους.
4. Δώσε έντονο χρώμα (προαιρετικά):
Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο χυμό ρόδι ή κόκκινο κρασί στο σιρόπι προς το τέλος για να αποκτήσουν τα αχλάδια ένα ροζέ ή κόκκινο χρώμα.
5. Σερβίρισμα:
Βγάλε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τοποθέτησέ τα σε πιάτα. Άφησε το σιρόπι να βράσει για λίγα ακόμα λεπτά ώστε να πήξει ελαφρώς και περίχυσε τα αχλάδια με αυτό.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
• Σέρβιρε τα αχλάδια ζεστά ή κρύα.
• Συνοδεύονται υπέροχα με μια μπάλα παγωτό βανίλια, κρέμα σαντιγί ή λίγο γιαούρτι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια