Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Παραδοσιακή Μπομπότα!

Περιγραφή φωτογραφίας

Η μπομπότα είναι ένα παραδοσιακό ψωμί από καλαμποκάλευρο, που ήταν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής παλαιότερα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Είναι απλή, θρεπτική και μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή και σκέτη.


Υλικά


500 γρ. καλαμποκάλευρο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

2 φλ. νερό ή γάλα (χλιαρό)

4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο για πιο πλούσια γεύση)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)

Προαιρετικά: 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ή 1/2 φλ. λιαστές ντομάτες


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία ζύμης:


Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιείτε).


Προσθέστε το χλιαρό νερό ή το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε έναν παχύρρευστο χυλό.


2. Προσθήκη υλικών (προαιρετικά):


Αν θέλετε, προσθέστε τη φέτα ή τις λιαστές ντομάτες και ανακατέψτε απαλά.


3. Ψήσιμο:


Λαδώστε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο.


Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα.


Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.


4. Σερβίρισμα:


Αφήστε τη μπομπότα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη, με τυρί ή με μέλι.


Συμβουλές:


Για πιο παραδοσιακή γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξυλόφουρνο.


Αν θέλετε τη μπομπότα πιο μαλακή, προσθέστε λίγο περισσότερο υγρό.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια