
Η μπομπότα είναι ένα παραδοσιακό ψωμί από καλαμποκάλευρο, που ήταν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής παλαιότερα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Είναι απλή, θρεπτική και μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή και σκέτη.
Υλικά
• 500 γρ. καλαμποκάλευρο
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 2 φλ. νερό ή γάλα (χλιαρό)
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο για πιο πλούσια γεύση)
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)
• Προαιρετικά: 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ή 1/2 φλ. λιαστές ντομάτες
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιείτε).
• Προσθέστε το χλιαρό νερό ή το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε έναν παχύρρευστο χυλό.
2. Προσθήκη υλικών (προαιρετικά):
• Αν θέλετε, προσθέστε τη φέτα ή τις λιαστές ντομάτες και ανακατέψτε απαλά.
3. Ψήσιμο:
• Λαδώστε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο.
• Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα.
• Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
4. Σερβίρισμα:
• Αφήστε τη μπομπότα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη, με τυρί ή με μέλι.
Συμβουλές:
• Για πιο παραδοσιακή γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξυλόφουρνο.
• Αν θέλετε τη μπομπότα πιο μαλακή, προσθέστε λίγο περισσότερο υγρό.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια