
Υλικά
• 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
• 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
• 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 3 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό (ψάρι ή λαχανικών)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία χταποδιού
1. Κόψτε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια (περίπου 4-5 εκ.).
2. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα και βάλτε το χταπόδι χωρίς λάδι να βγάλει τα υγρά του.
3. Μόλις στεγνώσει, αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και κρατήστε το στην άκρη.
2. Σοτάρισμα
1. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
2. Ρίξτε τον πελτέ και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά.
3. Μαγείρεμα χταποδιού
1. Προσθέστε το χταπόδι, σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
2. Ρίξτε την τριμμένη ντομάτα, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
3. Προσθέστε το ζεστό νερό ή τον ζωμό.
4. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
4. Μαγείρεμα μακαρονιού
1. Προσθέστε το μακαρονάκι κοφτό στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
2. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλυφθούν τα ζυμαρικά.
3. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσουν, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά al dente και να δέσει η σάλτσα.
5. Σερβίρισμα
Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και την κανέλα, και σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Συνοδέψτε το με φρέσκο ψωμί και τριμμένο κεφαλοτύρι, αν θέλετε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια