
Υλικά:
• 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
• 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμός από 1 λεμόνι (ή 2 κ.σ. ξίδι, αν προτιμάτε)
• 2-3 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
• 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Προαιρετικά: 2 κ.σ. ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης ή 1 κ.σ. καρύδια για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
1. Ψήσιμο μελιτζανών:
1. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία.
2. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C ή πάνω στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν και η φλούδα τους να καψαλιστεί (περίπου 40 λεπτά). Εναλλακτικά, μπορούμε να τις ψήσουμε απευθείας στη φωτιά για πιο καπνιστή γεύση.
2. Προετοιμασία μελιτζανών:
1. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
2. Τοποθετούμε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι για 10-15 λεπτά, ώστε να απομακρυνθούν τα υγρά.
3. Παρασκευή της σαλάτας:
1. Πολτοποιούμε τη σάρκα των μελιτζανών με πιρούνι ή μπλέντερ, ανάλογα με την υφή που προτιμάτε (λεία ή πιο τραχιά).
2. Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή το ξίδι), το γιαούρτι (αν χρησιμοποιούμε) και το αλατοπίπερο.
3. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
4. Σερβίρισμα:
• Μεταφέρουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης ή καρύδια, αν θέλουμε.
Συμβουλή:
Για πιο έντονη γεύση, αφήστε τη μελιτζανοσαλάτα να σταθεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια