
Υλικά:
• 500 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες, κρατήστε τα κελύφη για ζωμό)
• 1 ½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα
• 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1/2 κουτί ντοματάκι κονκασέ)
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 4 φλιτζάνια ζωμό γαρίδας (ή νερό)
• 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες (προαιρετικά)
• 1/2 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• Χυμός από 1/2 λεμόνι
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Μια πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζωμού γαρίδας:
• Βάλτε τα κελύφη των γαρίδων σε μια κατσαρόλα με 4 φλιτζάνια νερό.
• Προσθέστε λίγο αλάτι και βράστε για 15 λεπτά. Σουρώστε και κρατήστε το ζωμό.
2. Σοτάρισμα γαρίδων:
• Ζεστάνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρετε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάλτε τις και κρατήστε τις στην άκρη.
3. Προετοιμασία βάσης:
• Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
• Ρίξτε την πιπεριά (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε.
4. Προσθήκη ντομάτας:
• Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το μπούκοβο (αν θέλετε).
• Σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.
5. Σβήσιμο με κρασί:
• Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
6. Μαγείρεμα ρυζιού:
• Ρίξτε το ρύζι στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί από τη σάλτσα.
• Προσθέστε τον ζεστό ζωμό γαρίδας (4 φλιτζάνια) και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 15-18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
7. Προσθήκη γαρίδων:
• Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέστε τις σοταρισμένες γαρίδες, το χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό.
• Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια