Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Πιροσκί με Πατάτες

Περιγραφή φωτογραφίας


 Υλικά για τη ζύμη:

• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)

• 1/2 κουταλάκι αλάτι

• 1 κουταλάκι ζάχαρη

• 150 ml χλιαρό γάλα

• 100 ml ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)

• 1 αυγό

• 200 ml χλιαρό νερό (ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή)

Υλικά για τη γέμιση με πατάτες:

• 4 μέτριες πατάτες

• 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)

• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι

• Αλάτι και πιπέρι

• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή δυόσμο (προαιρετικά)

• 1 αυγό (για άλειμμα)

Εκτέλεση:

  1. Διαλύεις τη μαγιά:

• Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά.

• Άφησέ το για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί.

  1. Φτιάχνεις τη ζύμη:

• Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το αλάτι.

• Κάνε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξε το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και το ηλιέλαιο.

• Πρόσθεσε το χλιαρό νερό σταδιακά και ζύμωσε τη ζύμη για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική.

• Σκέπασε το μπολ με μια πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.

  1. Ετοιμάζεις τη γέμιση με πατάτες:

• Βράσε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15-20 λεπτά).

• Όταν βράσουν, τις καθαρίζεις και τις λιώνεις με ένα πιρούνι ή πολτοποιητή.

• Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείς) με το βούτυρο ή λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.

• Πρόσθεσε τις λειωμένες πατάτες στο τηγάνι, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ρίγανη ή δυόσμο αν θέλεις.

• Ανακάτεψε καλά και άφησε να κρυώσει η γέμιση.

  1. Πλάθεις τα πιροσκί:

• Χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες (περίπου 10-12 κομμάτια).

• Ανοίγεις κάθε μπαλίτσα σε μικρό δίσκο με τη βοήθεια του πλάστη.

• Βάλε 1-2 κουταλιές της σούπας γέμιση πατάτας στο κέντρο κάθε δίσκου.

• Κλείσε τα πιροσκί σε μισοφέγγαρο ή όπως σε βολεύει, και σφράγισέ τα με τα δάχτυλα ή πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.

  1. Άλειμμα και τηγάνισμα:

• Χτύπησε το αυγό και άλειψε την επιφάνεια των πιροσκί με το αυγό για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

• Ζέστανε λάδι σε τηγάνι και τηγάνισε τα πιροσκί μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά).

Συμβουλή: Μπορείς να προσθέσεις και τυρί στη γέμιση για πιο πλούσια γεύση.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια