
Υλικά για τη ζύμη:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 150 ml χλιαρό γάλα
• 100 ml ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)
• 1 αυγό
• 200 ml χλιαρό νερό (ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή)
Υλικά για τη γέμιση με πατάτες:
• 4 μέτριες πατάτες
• 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι
• Αλάτι και πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή δυόσμο (προαιρετικά)
• 1 αυγό (για άλειμμα)
Εκτέλεση:
- Διαλύεις τη μαγιά:
• Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
• Άφησέ το για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί.
- Φτιάχνεις τη ζύμη:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το αλάτι.
• Κάνε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξε το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και το ηλιέλαιο.
• Πρόσθεσε το χλιαρό νερό σταδιακά και ζύμωσε τη ζύμη για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική.
• Σκέπασε το μπολ με μια πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Ετοιμάζεις τη γέμιση με πατάτες:
• Βράσε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15-20 λεπτά).
• Όταν βράσουν, τις καθαρίζεις και τις λιώνεις με ένα πιρούνι ή πολτοποιητή.
• Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείς) με το βούτυρο ή λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.
• Πρόσθεσε τις λειωμένες πατάτες στο τηγάνι, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ρίγανη ή δυόσμο αν θέλεις.
• Ανακάτεψε καλά και άφησε να κρυώσει η γέμιση.
- Πλάθεις τα πιροσκί:
• Χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες (περίπου 10-12 κομμάτια).
• Ανοίγεις κάθε μπαλίτσα σε μικρό δίσκο με τη βοήθεια του πλάστη.
• Βάλε 1-2 κουταλιές της σούπας γέμιση πατάτας στο κέντρο κάθε δίσκου.
• Κλείσε τα πιροσκί σε μισοφέγγαρο ή όπως σε βολεύει, και σφράγισέ τα με τα δάχτυλα ή πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
- Άλειμμα και τηγάνισμα:
• Χτύπησε το αυγό και άλειψε την επιφάνεια των πιροσκί με το αυγό για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
• Ζέστανε λάδι σε τηγάνι και τηγάνισε τα πιροσκί μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά).
Συμβουλή: Μπορείς να προσθέσεις και τυρί στη γέμιση για πιο πλούσια γεύση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια