
Υλικά (για περίπου 10 τσουρεκάκια):
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
• 150 γρ. ζάχαρη
• 150 ml χλιαρό γάλα
• 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
• 2 αυγά (1 για τη ζύμη και 1 για το άλειμμα)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (τριμμένη)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• Σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Διαλύεις τη μαγιά:
• Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη.
• Άφησέ το για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
- Αναμειγνύεις τα στερεά υλικά:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Φτιάχνεις τη ζύμη:
• Κάνε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο, το ένα αυγό και το μείγμα της μαγιάς.
• Ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα και συνέχισε να ζυμώνεις με τα χέρια για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Φουσκώνεις τη ζύμη:
• Σκέπασε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάθεις τα τσουρεκάκια:
• Χώρισε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
• Πλάσε κάθε κομμάτι σε σχήμα πλεξούδας, στριφταριού ή μικρού ψωμιού.
• Τοποθέτησέ τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Άφησε να φουσκώσουν ξανά:
• Σκέπασε τα τσουρεκάκια με πετσέτα και άφησέ τα για άλλα 30-40 λεπτά να φουσκώσουν.
- Άλειμμα και πασπάλισμα:
• Χτύπησε το δεύτερο αυγό με 1 κουταλιά νερό ή γάλα.
• Άλειψε τα τσουρεκάκια και, αν θέλεις, πασπάλισε με σουσάμι.
- Ψήσιμο:
• Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρα).
• Ψήσε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Συμβουλή: Άφησέ τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα πριν τα απολαύσεις!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

1 Σχόλια
Τέλειες η συνταγές σάς ευχαριστώ πολύ @@
ΑπάντησηΔιαγραφή