Advertisement

Main Ad

Συνταγή για παραδοσιακό ελιόψωμο

Περιγραφή φωτογραφίας

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

300 ml χλιαρό νερό

100 γρ. ελιές (μαύρες ή πράσινες), χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες

1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

1/2 κ.γ. γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία μαγιάς:


Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό.


Αφήστε τη για 10 λεπτά να φουσκώσει.


2. Ανακάτεμα υλικών:


Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη ή το θυμάρι, και τον γλυκάνισο (αν χρησιμοποιείτε).


Προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.


3. Ζύμωμα:


Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι ή νερό.


Ενσωματώστε τις ψιλοκομμένες ελιές στη ζύμη.


4. Ξεκούραση:


Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


5. Σχηματισμός:


Πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα ψωμιού.


Τοποθετήστε το σε λαδωμένο ταψί ή σε φόρμα ψωμιού.


6. Δεύτερη ξεκούραση:


Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει ξανά για 30 λεπτά.


7. Ψήσιμο:


Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.


Συμβουλές:


Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, ραντίστε το ψωμί με λίγο νερό πριν το ψήσιμο.


Μπορείτε να προσθέσετε λιαστές ντομάτες ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι για επιπλέον γεύση.


Το ελαιόψωμο διατηρείται φρέσκο για 2-3 μέρες, τυλιγμένο σε πετσέτα.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια