
Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης)
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 300 ml χλιαρό νερό
• 100 γρ. ελιές (μαύρες ή πράσινες), χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
• 1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
• 1/2 κ.γ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία μαγιάς:
• Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό.
• Αφήστε τη για 10 λεπτά να φουσκώσει.
2. Ανακάτεμα υλικών:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη ή το θυμάρι, και τον γλυκάνισο (αν χρησιμοποιείτε).
• Προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
3. Ζύμωμα:
• Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι ή νερό.
• Ενσωματώστε τις ψιλοκομμένες ελιές στη ζύμη.
4. Ξεκούραση:
• Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Σχηματισμός:
• Πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα ψωμιού.
• Τοποθετήστε το σε λαδωμένο ταψί ή σε φόρμα ψωμιού.
6. Δεύτερη ξεκούραση:
• Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει ξανά για 30 λεπτά.
7. Ψήσιμο:
• Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Συμβουλές:
• Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, ραντίστε το ψωμί με λίγο νερό πριν το ψήσιμο.
• Μπορείτε να προσθέσετε λιαστές ντομάτες ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι για επιπλέον γεύση.
• Το ελαιόψωμο διατηρείται φρέσκο για 2-3 μέρες, τυλιγμένο σε πετσέτα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια