
Υλικά:
• 1 κιλό σταφύλι (λευκό ή κόκκινο, χωρίς κουκούτσια)
• 800 γρ. ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• 1 βανίλια ή ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
• 4-5 φύλλα αρμπαρόριζας ή 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (για άρωμα)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία σταφυλιών:
• Πλύνετε καλά τα σταφύλια και αφαιρέστε τα από τα κοτσάνια. Αν έχουν κουκούτσια, αφαιρέστε τα προσεκτικά με μία οδοντογλυφίδα.
2. Βράσιμο:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε τα να σταθούν για 2-3 ώρες, ώστε να βγάλουν τα σταφύλια τα υγρά τους.
3. Μαγείρεμα:
• Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μίγμα να βράσει. Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα.
4. Αρώματα:
• Προσθέστε τη βανίλια, την αρμπαρόριζα ή την κανέλα. Συνεχίστε να βράζετε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
5. Ολοκλήρωση:
• Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε τον χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το γλυκό. Ανακατέψτε ελαφρά και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
6. Αποθήκευση:
• Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίστε καλά και διατηρήστε το σε δροσερό μέρος.
Tips:
• Το σιρόπι πρέπει να είναι πηχτό αλλά όχι υπερβολικά δεμένο. Για να το ελέγξετε, βάλτε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι: αν παραμένει σφιχτή χωρίς να απλώνεται, είναι έτοιμο.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλίες σταφυλιού όπως σουλτανίνα ή φράουλα για διαφορετική γεύση.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια