
Το κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό σε αμέτρητες συνταγές, αλλά η διαδικασία κοπής του μπορεί να μετατραπεί σε μια δακρύβρεχτη εμπειρία. Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνονται ουσίες που ερεθίζουν τα μάτια, προκαλώντας τσούξιμο και δάκρυα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν αυτή την ενόχληση.
Γιατί το κρεμμύδι προκαλεί δάκρυα;
Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, σπάνε τα κύτταρά του και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που αντιδρά με τις ενώσεις του θείου, δημιουργώντας ένα αέριο που ονομάζεται προπανοθειόλη-S-οξείδιο. Αυτό το αέριο φτάνει στα μάτια μας, αντιδρά με τα υγρά τους και σχηματίζει θειικό οξύ, το οποίο προκαλεί τον ερεθισμό και τα δάκρυα.
Αποτελεσματικοί τρόποι για να μην καίνε τα μάτια από το κρεμμύδι
1. Κόψτε το κρεμμύδι κάτω από τρεχούμενο νερό
Το νερό βοηθά στη διάλυση των ερεθιστικών ουσιών πριν φτάσουν στα μάτια σας. Μπορείτε να κόψετε το κρεμμύδι μέσα σε ένα μπολ με νερό ή κάτω από ένα ανοιχτό ρεύμα νερού (αν και αυτό είναι λίγο δύσκολο).
2. Βάλτε το κρεμμύδι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
Αν ψύξετε το κρεμμύδι για 10-15 λεπτά στο ψυγείο ή 5 λεπτά στην κατάψυξη πριν το κόψετε, μειώνεται η απελευθέρωση των ερεθιστικών αερίων.
3. Χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι
Ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κόβει τα κύτταρα του κρεμμυδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια, απελευθερώνοντας λιγότερα ένζυμα και, κατά συνέπεια, λιγότερα ερεθιστικά αέρια.
4. Κόψτε το κρεμμύδι κοντά σε μια αναμμένη φλόγα
Η φλόγα από ένα κερί ή το μάτι της κουζίνας καίει τα ερεθιστικά αέρια πριν φτάσουν στα μάτια σας.
5. Φορέστε γυαλιά προστασίας
Τα γυαλιά κολύμβησης ή ειδικά προστατευτικά γυαλιά δημιουργούν ένα φράγμα που εμποδίζει την επαφή των αερίων με τα μάτια σας.
6. Μασήστε μια τσίχλα ή ψωμί
Η μάσηση διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να απορροφήσει μέρος των ερεθιστικών αερίων, μειώνοντας την επίδρασή τους στα μάτια.
7. Χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί ή υγρή πετσέτα
Τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα κομμάτι απορροφητικού χαρτιού δίπλα στο σημείο κοπής. Η υγρασία βοηθά στην απορρόφηση των ερεθιστικών ουσιών.
8. Αφαιρέστε τη ρίζα του κρεμμυδιού τελευταία
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερεθιστικών ουσιών συγκεντρώνεται στη ρίζα (το κάτω μέρος του κρεμμυδιού). Αν την αφήσετε για το τέλος, θα μειώσετε την ποσότητα των αερίων που απελευθερώνονται.
Συμπέρασμα
Το κόψιμο του κρεμμυδιού δεν χρειάζεται να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Δοκιμάστε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω τεχνικές για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τον ερεθισμό στα μάτια σας. Έτσι, θα μπορείτε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας λαχανικό χωρίς… δάκρυα!

0 Σχόλια