Advertisement

Main Ad

Κρητικά καλτσούνια με μέλι

Περιγραφή φωτογραφίας

Υλικά για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γλ. αλάτι

100 ml ελαιόλαδο

150 ml χυμός πορτοκαλιού

50 ml τσικουδιά (ή άλλο αλκοολούχο ποτό, π.χ. ρακί ή κονιάκ)

1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)


Υλικά για τη γέμιση


400 γρ. γλυκιά μυζήθρα ή ανθότυρο

3-4 κ.σ. ζάχαρη (ή ανάλογα με τη γεύση)

1 κ.γλ. κανέλα

1 κρόκος αυγού (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)


Για το σερβίρισμα


Μέλι

Κανέλα

Σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία της ζύμης:


1. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι και το αλάτι.


2. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τρίψε το με τα χέρια σου μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.


3. Ρίξε τον χυμό πορτοκαλιού, την τσικουδιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζύμωσε μέχρι να πάρεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη.


4. Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.


2. Προετοιμασία της γέμισης:


1. Σε ένα μπολ, λιώσε τη μυζήθρα με πιρούνι.


2. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, την κανέλα και τον κρόκο αυγού (αν τον χρησιμοποιήσεις) και ανακάτεψε καλά.


3. Σχηματισμός καλτσουνιών:


1. Άνοιξε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (περίπου 3 χιλιοστά) με έναν πλάστη.


2. Κόψε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια (χρησιμοποίησε ποτήρι ή κουπ πατ).


3. Τοποθέτησε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου.


4. Δίπλωσε το κάθε κομμάτι σε μισοφέγγαρο και πίεσε τις άκρες με πιρούνι για να κλείσουν καλά.


4. Ψήσιμο ή τηγάνισμα:


Ψητά:


1. Τοποθέτησε τα καλτσούνια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.


2. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.


Τηγανητά:


1. Ζέστανε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.


2. Τηγάνισε τα καλτσούνια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.


5. Σερβίρισμα:


1. Περιέχυσε τα καλτσούνια με μέλι και πασπάλισε με κανέλα και σουσάμι (προαιρετικά).



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια