
Υλικά (για περίπου 4 βάζα των 250 ml):
• 1 κιλό μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους)
• 500 γρ. ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι νερό
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
• 1 πρέζα γαρίφαλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία μήλων:
• Πλύνε, καθάρισε και κόψε τα μήλα σε μικρούς κύβους.
• Ρίξε τα μήλα σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσε το νερό και τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
2. Μαγείρεμα:
• Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγείρεψε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15 λεπτά).
• Ανακάτεψε συχνά για να μη κολλήσουν.
3. Πολτοποίηση:
• Μόλις μαλακώσουν τα μήλα, χρησιμοποίησε ραβδομπλέντερ για να τα πολτοποιήσεις μέσα στην κατσαρόλα. Αν θέλεις πιο χοντρή υφή, άφησε λίγα κομμάτια άθικτα.
4. Προσθήκη ζάχαρης και αρωμάτων:
• Πρόσθεσε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο (αν τα χρησιμοποιείς).
• Ανακάτεψε καλά και συνέχισε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει.
5. Έλεγχος σύστασης:
• Για να δεις αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίξε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο. Αν δεν τρέχει και κρατάει το σχήμα της, είναι έτοιμη.
6. Αποθήκευση:
• Μετέφερε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
• Κλείσε τα καλά και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς (για να δημιουργηθεί κενό αέρος).
Συμβουλή: Φύλαξε τη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα, διατήρησέ τη στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια