Για το σάμαλι:
• 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
• 250 γρ. ζάχαρη
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1 κ.γ. μαστίχα Χίου, κοπανισμένη (προαιρετικά)
• 200 ml νερό
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
• 700 γρ. ζάχαρη
• 400 ml νερό
• 1 φέτα λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Για το σάμαλι:
1. Προετοιμασία μείγματος: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη σόδα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το γιαούρτι και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
2. Ξεκούραση: Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
3. Ψήσιμο: Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (περίπου 30x20 εκ.) και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους. Αν θέλουμε, τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Για το σιρόπι:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά. Το σιρόπι πρέπει να είναι παχύρρευστο αλλά όχι υπερβολικά.
2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Σιρόπιασμα:
1. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στο καυτό σάμαλι αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρισμα:
Κόβουμε τα κομμάτια και τα σερβίρουμε. Ταιριάζει υπέροχα με λίγο παγωτό καϊμάκι ή καρύδια!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια