Advertisement

Main Ad

Σάμαλι πολίτικο παραδοσιακή συνταγή


Υλικά:


Για το σάμαλι:


500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

250 γρ. ζάχαρη

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. μαστίχα Χίου, κοπανισμένη (προαιρετικά)

200 ml νερό

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)


Για το σιρόπι:


700 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

1 φέτα λεμόνι

1 ξύλο κανέλας


Εκτέλεση:


Για το σάμαλι:


1. Προετοιμασία μείγματος: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη σόδα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το γιαούρτι και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.


2. Ξεκούραση: Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.


3. Ψήσιμο: Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (περίπου 30x20 εκ.) και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους. Αν θέλουμε, τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.


Για το σιρόπι:


1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά. Το σιρόπι πρέπει να είναι παχύρρευστο αλλά όχι υπερβολικά.


2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.


Σιρόπιασμα:


1. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στο καυτό σάμαλι αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.


Σερβίρισμα:


Κόβουμε τα κομμάτια και τα σερβίρουμε. Ταιριάζει υπέροχα με λίγο παγωτό καϊμάκι ή καρύδια! 


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!



 

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια