
Υλικά (για 4 άτομα):
• 1,5 κιλό κατσίκι ή αρνί (προτιμάται με κόκαλο για πιο πλούσιο ζωμό)
• 1 κιλό κότα (προαιρετικά, για ακόμα πιο γευστικό ζωμό)
• 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι (γλασέ ή νυχάκι)
• 150 γρ. στακοβούτυρο (ή βούτυρο γάλακτος, αν δεν βρεις στακοβούτυρο)
• Χυμός από 2 λεμόνια
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράσιμο κρέατος:
1. Πλύνε καλά το κατσίκι (ή αρνί) και την κότα.
2. Βάλε τα κρέατα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και κάλυψέ τα με νερό.
3. Φέρε το νερό σε βρασμό και αφαίρεσε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
4. Πρόσθεσε αλάτι και χαμήλωσε τη φωτιά. Βράσε για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρέατα.
2. Προετοιμασία ζωμού:
1. Βγάλε τα κρέατα από την κατσαρόλα και κράτησέ τα ζεστά.
2. Σούρωσε τον ζωμό για να είναι καθαρός από τυχόν υπολείμματα.
3. Μέτρησε περίπου 5 φλιτζάνια ζωμό και ζέστανε τον καλά.
3. Μαγείρεμα ρυζιού:
1. Σε καθαρή κατσαρόλα, λιώσε το στακοβούτυρο και σοτάρισε ελαφρά το ρύζι για 1-2 λεπτά.
2. Πρόσθεσε τον ζωμό σταδιακά και ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσει.
3. Βράσε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τον ζωμό (περίπου 15 λεπτά).
4. Ολοκλήρωση:
1. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και ανακάτεψε.
2. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα:
• Σέρβιρε το ρύζι ζεστό σε πιατέλα και τοποθέτησε τα κομμάτια του κρέατος γύρω ή πάνω από το πιλάφι.
• Συνοδεύεται τέλεια με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή με ζυμωτό ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια