
Υλικά:
• 200 γρ. ζάχαρη
• 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 3 αυγά
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 120 ml γάλα
• Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
• 150 γρ. άχνη ζάχαρη
• Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Προετοιμασία:
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις/αλευρώνεις μια φόρμα για κέικ.
2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βασικό μείγμα:
1. Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
2. Προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
3. Ρίχνεις τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με τη βανίλια.
Ενσωμάτωση:
1. Σταδιακά προσθέτεις το μίγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ψήσιμο:
1. Ρίχνεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 40-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
2. Αφήνεις το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και το ξεφορμάρεις σε σχάρα.
Γλάσο:
1. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις την άχνη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
2. Περιχύνεις το κέικ αφού έχει κρυώσει εντελώς.
Απόλαυσέ το με καφέ ή τσάι!

0 Σχόλια