Advertisement

Main Ad

Παραδοσιακή Συνταγή για Κοκορέτσι Σούβλας

Περιγραφή φωτογραφίας


 Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα που συχνά συνοδεύει το αρνί στη σούβλα, ειδικά την ημέρα του Πάσχα. Η παρασκευή του απαιτεί φροντίδα, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε το δικό σας κοκορέτσι.


Υλικά για 6-8 άτομα

Συκωταριά αρνιού ή κατσικιού (περιλαμβάνει συκώτι, καρδιά, πνευμόνια) – 1,5-2 κιλά

Έντερα αρνίσια – 5-6 έντερα (περίπου 3 μέτρα συνολικά)

Αλάτι χοντρό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη

Θυμάρι

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού (προαιρετικά)


1. Καθαρισμός των Εντέρων


Ο καθαρισμός των εντέρων είναι το πιο κρίσιμο στάδιο.

1. Ξεπλύνετε τα έντερα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

2. Γυρίστε τα από την ανάποδη πλευρά. Αυτό γίνεται πιο εύκολο αν χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό ξύλο ή μια βελόνα για να τα τεντώσετε.

3. Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό, τρίβοντας τα με λίγο αλάτι και ξύδι για να φύγουν τυχόν μυρωδιές.

4. Ξαναξεπλύνετε μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό.


2. Προετοιμασία της Συκωταριάς

1. Κόψτε τη συκωταριά (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια) σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

2. Πασπαλίστε τα με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό λεμονιού για έξτρα γεύση.

3. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με τα μπαχαρικά.


3. Πέρασμα στη Σούβλα

1. Στερέωση στη σούβλα: Περάστε εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια) στη σούβλα, δημιουργώντας ένα συμπαγές ρολό. Φροντίστε να είναι καλά στριμωγμένα ώστε να μην αφήνουν κενά.

2. Τύλιγμα με τα έντερα:

Αφού έχετε περάσει όλη τη συκωταριά, ξεκινήστε να τυλίγετε τα έντερα γύρω από τα κομμάτια.

Ξεκινήστε από τη μία άκρη και προχωρήστε προς την άλλη, δημιουργώντας μια σφιχτή επικάλυψη.

Συνεχίστε το τύλιγμα ώστε να μην αφήσετε εκτεθειμένα σημεία.


4. Προετοιμασία για Ψήσιμο

1. Αλείψτε το κοκορέτσι με λίγο ελαιόλαδο.

2. Πασπαλίστε με λίγο επιπλέον αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.


5. Ψήσιμο

1. Προετοιμασία της φωτιάς: Ανάψτε κάρβουνα και δημιουργήστε μια μέτρια φωτιά. Αφήστε τα να κάψουν καλά, ώστε να δημιουργηθεί ομοιόμορφη θράκα.

2. Τοποθέτηση της σούβλας: Τοποθετήστε το κοκορέτσι στη σούβλα περίπου 50 εκατοστά πάνω από τη θράκα.

3. Γύρισμα:

Στην αρχή, γυρίζετε τη σούβλα γρήγορα για να μην καεί το εξωτερικό.

Σταδιακά, μειώστε την ταχύτητα καθώς ψήνεται.

4. Χρόνος ψησίματος: Το κοκορέτσι χρειάζεται περίπου 2,5-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη φωτιά.


6. Έλεγχος Ετοιμότητας

Το κοκορέτσι είναι έτοιμο όταν τα έντερα είναι τραγανά και το εσωτερικό έχει ψηθεί καλά.

Μπορείτε να κόψετε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξετε αν το συκώτι είναι ψημένο.


7. Σερβίρισμα


Αφαιρέστε το κοκορέτσι από τη σούβλα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε ζεστό, συνοδευόμενο από φρέσκο ψωμί, τζατζίκι ή πατάτες φούρνου.


Συμβουλή: Αν περισσέψει, το κοκορέτσι τρώγεται εξίσου ευχάριστα και την επόμενη ημέρα, ζεσταμένο ή ακόμα και κρύο.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια