Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Μπουμπάρι (Παραδοσιακό Κρητικό Πιάτο)

Περιγραφή φωτογραφίας

 

Το μπουμπάρι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό φαγητό, το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια (κυρίως του αρνιού ή του κατσικιού) που γεμίζονται με ρύζι, μυρωδικά και κρέας, και στη συνέχεια ψήνονται σε έντερο ή περίβλημα. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής κουζίνας, που συνήθως σερβίρεται σε εορτές και γιορτές.


Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό συκώτι αρνιού ή κατσικιού

1/2 κιλό ρύζι (μπασμάτι ή γλασέ)

1/2 κιλό κρέας (αρνί ή κατσίκι, ψιλοκομμένο)

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

3-4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (προαιρετικά)

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

Εντόσθια ή έντερα για τύλιγμα


1. Προετοιμασία της Γέμισης

1. Προετοιμάστε το κρέας: Κόψτε το κρέας και το συκώτι σε μικρά κομμάτια. Αν προτιμάτε, μπορείτε να το αλέσετε στον κιμά.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

3. Προσθέστε το κρέας και το συκώτι στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

4. Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να βράσει για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

5. Προσθέστε το ρύζι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.

6. Αν θέλετε, προσθέστε πελτέ ντομάτας για πιο πλούσια γεύση.

7. Στο τέλος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.


2. Τύλιγμα του Μπουμπαριού

1. Καθαρίστε τα έντερα ή τα εντόσθια και κόψτε τα σε κατάλληλα μήκη για να δημιουργήσετε τα σακουλάκια για τη γέμιση.

2. Γεμίστε τα έντερα με τη γέμιση, προσέχοντας να μην τα γεμίσετε πολύ για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.

3. Δέστε τα άκρα με σπάγκο ή ραφτείτε προσεκτικά αν χρειάζεται.


3. Ψήσιμο του Μπουμπαριού

1. Τοποθετήστε το μπουμπάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό.

2. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να βράσει για 1-1,5 ώρα σε μέτρια φωτιά.

3. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μπουμπάρι σε ένα ταψί και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό απ’ έξω.


4. Σερβίρισμα


Μόλις το μπουμπάρι είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγο. Στη συνέχεια, κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε ζεστό, συνήθως με φρέσκο ψωμί ή σαλάτα.


Συμβουλή: Μπορείτε να σερβίρετε το μπουμπάρι με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού ή λεμονιού για έξτρα φρεσκάδα.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια