
Υλικά:
• 6 μεγάλα λεμόνια (ακέρωτα)
• 800 γρ. ζάχαρη
• 4 φλιτζάνια νερό
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• 3-4 γαρίφαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία λεμονιών:
• Πλύνετε καλά τα λεμόνια και τρίψτε ελαφρά τη φλούδα με έναν τρίφτη για να αφαιρέσετε την έντονη πικράδα.
• Κόψτε τα λεμόνια σε λεπτές λωρίδες (ή κρατήστε τη φλούδα σε ροδέλες, αν θέλετε να φτιάξετε ρολάκια).
2. Αφαίρεση πικρίλας:
• Βράστε τις φλούδες ή τις φέτες λεμονιού σε μπόλικο νερό για 5-7 λεπτά και σουρώστε.
• Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά, ώστε να φύγει η πικρίλα.
3. Προετοιμασία σιροπιού:
• Σε μια κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα αραιό σιρόπι.
• Προσθέστε τις φλούδες λεμονιού στο σιρόπι και, αν θέλετε, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα.
4. Μαγείρεμα:
• Σιγοβράστε για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να δέσει το σιρόπι (όταν πέφτει μια σταγόνα σε πιάτο και δεν απλώνεται).
5. Προσθήκη χυμού λεμονιού:
• Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέστε τον χυμό λεμονιού, που βοηθά στη διατήρηση του γλυκού και στη σταθερότητα του σιροπιού.
6. Αποθήκευση:
• Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό. Κλείστε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν ανάποδα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια